To Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, για ενδέκατη συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες σε όλες τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, στο Θέατρο Δάσους, στο Θέατρο Γης, στην ΕΜΣ και στη Μονή Λαζαριστών οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου, αλλά και αγαπημένα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
11ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ
Ιούνιος – Ιούλιος
2 Ιουνίου: Αλκίνοος Ιωαννίδης / Θέατρο Δάσους
3 Ιουνίου: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη- Το μπουζούκι στο έργο του Μίκη – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θανάσης Βασιλάς / Θέατρο Γης
4 Ιουνίου: Ελεωνόρα Ζουγανέλη -“Αλλά-ΖΩ” / Θέατρο Δάσους
5 Ιουνίου: Γιώργος Νταλάρας – Χρήστος Μάστορας / Σταύρος Κουγιουμτζής “Που ‘ναι τα χρόνια…” / Θέατρο Γης
11 Ιουνίου: Μίλτος Πασχαλίδης / Θέατρο Γης
12, 13, 14 & 15 Ιουνίου / Random Magnetic Moment / Σκηνή 2, Δωμάτιο 1 / Χορογραφική έρευνα -Δραματουργία: Ευαγγελία Βασδάρη, Δέσποινα Καπουλίτσα / Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
18 Ιουνίου: Βασίλης Παπακωνσταντίνου / Θέατρο Γης
19 Ιουνίου: Γιάννης Κότσιρας & Νίκος Πορτοκάλογλου / Θέατρο Γης
21 & 22 Ιουνίου: «Thessaloniki International Events» – «Trilogy» / Μονή Λαζαριστών «Σκηνή Σωκράτης Καραντινός»)
21 & 22Ιουνίου: Β+6 Dancers / Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
23 & 24 Ιουνίου: Σωκράτης Μάλαμας / Θέατρο Γης
25 Ιουνίου: Πυξ – Λαξ / Θέατρο Γης
30 Ιουνίου: Νατάσσα Μποφίλιου Θέμης Καραμουρατίδης – Γεράσιμος Ευαγγελάτος / Κάτι Καίγεται 2 – Ο Μεγάλος Κύκλος / Θέατρο Γης
Ιούλιος
7 Ιουλίου: Μόνος με τον Άμλετ / Σκηνοθεσία – Διασκευή: Μανώλης Δούνιας, Αιμίλιος Χειλάκης / Θέατρο Δάσους
8 Ιουλίου: Φιλοκτήτης του Σοφοκλή / Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης /Θέατρο Δάσους
9 & 10 Ιουλίου: Ηλέκτρα του Σοφοκλή/ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου /Θέατρο Δάσους
13, 14, 15 Ιουλίου: Αινιγματικές Παραλλαγές / Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας – Πυγμαλίων Δαδακαρίδης/ Θέατρο Δάσους
15, 16, 17 Ιουλίου: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «Ποιος τη Ζώη μου» / Θέατρο Γης
17 & 18 Ιουλίου: Εθνικό Θέατρο – Ορέστεια / Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος / Θέατρο Δάσους
21 & 22 Ιουλίου: Ανδρομάχη του Ευριπίδη /: Μαρία Πρωτόπαππα / Θέατρο Δάσους
23 Ιουλίου: Αντιγόνη του Σοφοκλή /Σκηνοθεσία: Θέμις Μουμουλίδης / Θέατρο Δάσους
24 & 25 Ιουλίου: Δον Ζουάν / Σκηνοθεσία: Λητώ Τριανταφυλλίδου/ Θέατρο Δάσους
28 & 29: Royal Classical Ballet «Η Λίμνη των Κύκνων» / Χορογραφία: L. Iwanow – M. Petipa / Θέατρο Δάσους
Παράλληλα το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη από τις 31 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου, με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα καινοτόμων προτάσεων της διεθνούς θεατρικής σκηνής.
Τη φετινή χρονιά θα φιλοξενηθούν στην πόλη παραγωγές από Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Λίβανο, Νότια Αφρική και Ουρουγουάη. Ταυτόχρονα, παράλληλες δράσεις με εργαστήρια και συζητήσεις θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Η ανάγκη να σταθεί το θέατρο στη νέα εποχή απέναντι στους κυρίαρχους λόγους, διαμορφώνοντας νέα πεδία ορατότητας, να εστιάσει στις ρωγμές που προκαλούνται στα κυρίαρχα αφηγήματα, να δημιουργήσει νέους τρόπους και τόπους συνάντησης και να επανεφεύρει νέες δυνατότητες συνύπαρξης, γίνεται επιτακτική. Οι καλλιτέχνες φέρουν τις προσωπικές τους εμπειρίες με τις οποίες επιχειρούν απόπειρες νοηματοδότησης πολλαπλών πραγματικοτήτων, που δυσκολεύονται να συνυπάρξουν σε έναν κόσμο ακραίων αντιθέσεων και οριακών κοινωνιών.
Η καλλιτεχνική επιτροπή του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, που απαρτίζεται από τον Σάββα Πατσαλίδη (ομότιμο καθηγητή θεατρολογίας του Α.Π.Θ.), τον Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτη, δραματουργό, ηθοποιό) και την Tine Milz (δραματουργό, επιμελήτρια και διευθύντρια του Theater Neumarkt στη Ζυρίχη) διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα, που ενσωματώνει δυναμικές φωνές και προτάσεις της διεθνούς σκηνής.
Σύμφωνα με τη Milz:
«Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους μας προσκαλεί να εστιάσουμε στην επιτακτική, εύθραυστη και μεταμορφωτική δύναμη της performance. Ο κόσμος μοιάζει με ένα μελόδραμα ασυναρτησίας. Κάπου ανάμεσα στον τρόμο και το θαύμα, ανάμεσα στην υποταγή και την αντίσταση, κολυμπάμε -μέσα από κρίσεις, μέσα στα σκοτάδια της αβεβαιότητας. Και όμως, ακριβώς σε αυτή τη μεταιχμιακή κατάσταση, ένα πεδίο καλλιτεχνικών οραμάτων αναδύεται: ένας τόπος συνάντησης, ακρόασης, ανταλλαγής απόψεων, διαφωνίας. Ακολουθώντας το πνεύμα του «Hope in the Dark» [Rebecca Solnit], αγκαλιάζουμε το αόρατο, το ανολοκλήρωτο, το επικείμενο -με την πεποίθηση ότι ακόμη και μέσα στις ρωγμές μπορούμε να καλλιεργήσουμε σπόρους σύνδεσης και φαντασίας. Σ’ έναν κόσμο που ταλαντεύεται ανάμεσα στην κατάρρευση και την αναδημιουργία, στρεφόμαστε σε καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα φτάνουν στις βαθιές ποιότητες της εποχής μας -επικαλούμενοι τη μνήμη, τον μύθο, το γέλιο, τη θλίψη και τη ρηξικέλευθη τρυφερότητα. Το φεστιβάλ συγκεντρώνει φωνές και οράματα από διαφορετικές ηπείρους και καλλιτεχνικές γλώσσες. Η Tamara Cubas («Offering for a Monster»), η Rebecca Chaillon («Whitewashing»),» η Mamela Nyamza («Hatched Ensemble»), ο Ali Chahrour («Told by my Mother»), ο Tim Etchells («L’Addition»), οι El Conde de Torrefiel («I have no name») και ο Jaha Koo («History of Korean Western Theatre») αναδεικνύουν τα ρήγματα της εποχής μας, προτείνοντας παραστάσεις ως κοινά τοπία φαντασίας.
Πιστεύουμε βαθιά στην επιτακτική σημασία της γλώσσας – στην ικανότητά της να εμπεριέχει την ομορφιά, την οργή, τη μνήμη και τη μεταμόρφωση. Σε στιγμές κρίσης, λαχταρούμε μια γλώσσα, που δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει τον κόσμο αλλά τολμά να τον κάνει πιο ορατό, πιο διαπερατό, πιο ζωντανό.
Ονειρευόμαστε μια γλώσσα που δεν λειαίνει τις αντιθέσεις αλλά τις αφήνει να αναπνεύσουν -μια γλώσσα που αφήνει ανοίγματα, που μας επιτρέπουν να ακούσουμε, να συναισθανθούμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Στην έναρξη του Φεστιβάλ θα υποδεχτούμε το Logan February, με την ποιητική διάλεξη A Thousand Daemons, που «διερευνά το ‘δάσος’ στην παράδοση των Γιορούμπα και άλλων δυτικοαφρικανικών λαών ως συμβολικό τόπο κοινωνικής εξορίας, μυθικών συναντήσεων και μεταμόρφωσης –μια ποιητική μελέτη του τερατώδους και του άναρχου, που αγκαλιάζει τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό κόσμο».
Στις 7 Ιουνίου, το ποιητικό αναλόγιο του Daniel Blanga Gubbay, με τίτλο Reading the Sky, θα εστιάσει στις αποχρώσεις του ουρανού, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη μέρα στη νύχτα. Αντλώντας υλικό από αραβοεβραϊκές οικογενειακές ιστορίες και τη λογοτεχνία του φανταστικού, προβάλλει τον ουρανό σαν τόπο μνήμης, εκκεντρικότητας και σιωπηλής αντίστασης.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια. Στις 7 Ιουνίου η Tine Milz και ο Daniel Blanga Gubbay θα οργανώσουν ένα τρίωρο εργαστήριο γραφής, εστιασμένο στο σημείο της έναρξης, στη στιγμή που η γραφή ξεκινάει, χωρίς να ξέρει πού θα καταλήξει. Στις 8 Ιουνίου, ο χορογράφος Ali Chahrour, σ’ ένα εργαστήριο σωματικού θεάτρου, θα διερευνήσει την έννοια του πένθους μέσα από μια παρηγορητική ποιητική χορογραφία.
Εισιτήρια
Κανονικό: 13 ευρώ
Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό για 10 άτομα, Εκπαιδευτικών): 10 ευρώ
Φοιτητικό – Μαθητικό: 8€
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος