100 ετών παλεύει ακόμα στο χωράφι και στις λαϊκές

Μυστικό μακροζωίας και καλής υγείας φαίνεται πως αποτελεί η παράταση του εργασιακού βίου για πολλούς υπέργηρους.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας παρουσιάζει μια περίπτωση ενός σκληρά εργαζόμενου αγρότη στην Θεσσαλία, που έχει περάσει το κατώφλι της εκατονταετίας.

Με εκπληκτική μνήμη ο Νίκος Ζαρογιάννης θυμάται την ζωή του από τότε που ήταν παιδί. Μια ζωή γεμάτη μνήμες και ιστορίες που μένουν αλησμόνητες από την περίοδο της κατοχής. Όπως λέει, χρησιμοποιεί το ποδήλατο για να μην δαπανά χρήματα για βενζίνη και δευτερευόντως για άσκηση. Η εργασία είναι για οικονομικούς λόγους, αλλά όπως έχει συμπεράνει παρατηρώντας τον περίγυρο, «όσοι κάθονται μόλις συνταξιοδοτηθούν “φεύγουν”».

100 ετών παλεύει ακόμα στο χωράφι και στις λαϊκές

Οι γιατροί επιμένουν στην ελαφρά υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, ο κ. Νίκος έχει βαλθεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Έχει εντάξει στο πρωινό του αυγά μάτια, αντσούγιες και ψωμοτύρι με σκόρδο, ενώ το κύριο γεύμα του αποτελείται από ψητό κρέας. Η πίεση, το ζάχαρο, η χοληστερίνη δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό του.

Όπως όμως τονίζει το σημαντικότερο είναι να απολαμβάνει την συναναστροφή με καλούς ανθρώπους. Την εισπράττει και αυτή του ανταποδίδει χρόνια. Μάλλον ανήκει στην κατηγορία των τυχερών, που δεν περιτριγυρίζεται από κακίες και φθόνο.

100 ετών παλεύει ακόμα στο χωράφι και στις λαϊκές

Ο Γιάννης Ζαρογιάννης, εκπαιδευτικός και ανιψιός του κ. Νίκου, αναφέρει ότι ο θείος του είναι ένας ήρωας της καθημερινότητας που εργάζεται για περισσότερο από 80 χρόνια.

Μια εξαιρετικά μακρά και υγιής ζωή μπορεί να μοιάζει με λαχείο που κερδίζει κάποιος. Ο συνολικός αριθμός των αιωνόβιων στον κόσμο είναι αβέβαιος, αλλά οι ευχές όλων προς τον κ. Ζαρογιάννη είναι να κατακτήσει τον τίτλο του υπεραιωνόβιου, να ξεπεράσει τα 110.  

Η μηχανική αποκωδικοποίηση του DNA αποκαλύπτει πως μπορεί να μεγαλώνει ένα άτομο χωρίς να γερνά. Ίσως ο κ. Ζαρογιάννης θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.

100 ετών παλεύει ακόμα στο χωράφι και στις λαϊκές

Η εργασία σε μεγάλη ηλικία δεν αποτελεί δικαιολογία για περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ως γενικό κανόνα, αφού κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος και η καλή του υγεία είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Ωστόσο, η δραστηριότητα ως εθελουσία σωματική και πνευματική άσκηση, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για να μπορούν κάποιοι να σβήνουν κεράκια έως τα βαθιά γεράματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος