Ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντικό στοιχείο σε κάθε κοινωνία και υπάρχουν πολλές ομάδες που απαρτίζονται από εθελοντές που προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Οι Περβολάρηδες είναι μια εθελοντική ομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έχει την μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου και κύριος σκοπός τους είναι η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αεικαλλιέργειας. Συστήθηκε το 2013 σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Έχοντας ως βάση αντικειμένου την τροφή η ομάδα ασχολείται σταθερά με τους εξής τομείς: Κοινωνική κουζίνα, Ανάκτηση τροφής, καλλιέργεια οπωροκηπευτικών , ανά διαστήματα με τη μελισσοκομία, διεξαγωγή εργαστηρίων, Συνέργειες με δημόσια σχολεία και κοινωνικούς φορείς μέσω παροχής συμβουλευτικής και τεχνογνωσίας στην επεξεργασία τροφής και στην ανάπτυξη κοινοτήτων zero waste.
Ο Φίλιππος Πολατσίδης, από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας μιλά στο ertnews.gr, για το έργο που έχει διαγράψει όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα, με γνώμονα πάντα και σταθερά την προώθηση της συνεργατικότητας.
«Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από 11 χρόνια σε ένα πολύ διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, από ότι σήμερα. Ήταν η εποχή που υπήρχε ο αναβρασμός με τα μνημόνια, με τα χαράτσια, με πολιτικά ζητήματα. Ξεκίνησε το 2013 με τον αρχικό πυρήνα να μιλά για συνεργατικότητα, για οικολογικές καλλιέργειες και την ανάγκη των ανθρώπων να συνεργαστούν, να παράγουν τα είδη που έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να είναι και μια εργασιοθεραπεία και να μας βγάζει από τις δύσκολες καταστάσεις. Η πρώτη ομάδα που το ξεκινήσαμε ήμασταν επισφαλώς εργαζόμενοι ή άνεργοι. Με τα χρόνια και, καθώς άλλαζε μορφή και η ομάδα, καταλήξαμε εδώ και αρκετά χρόνια, να έχουμε ένα σταθερό πυρήνα ανθρώπων και να έχουμε μια σειρά δράσεων. Το πρώτο χωράφι που είχαμε ήταν έξω από την πόλη, στη Ραιδεστό, Μετά στο πέρασμα των χρόνων βρεθήκαμε σε διάφορους χώρους, Πυλαία, Λητή, Σχολάρι, ανάλογα με τη δυνατότητα να μας δώσει κάποιος συμπολίτης χώρο να καλλιεργήσουμε».
Ο κύκλος της τροφής
Οι Περβολάρηδες στρέφονται σαν ομάδα και γύρω από την τροφή, την καλλιέργειά της, αλλά και τη διανομή της σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Η δράση της ομάδας όμως δε σταματά εκεί…
«Η ομάδα περιστρέφει τις δραστηριότητές της και τις σχέσεις της γύρω από τον κύκλο της τροφής. Από την καλλιέργεια, τη διάσωση τροφής, την ανάκτησή της δηλαδή από λαϊκές, σούπερ μάρκετ, φούρνους, διασώζουμε την τροφή που είναι σε καλή ποιότητα, αλλά δεν προλαβαίνει να καταναλωθεί και να πεταχτεί. Την παίρνουμε -ένα μέρος αυτής- τη μαγειρεύουμε και τη δίνουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είτε σε ανθρώπους υπό καθεστώς αστεγίας, είτε σε ανθρώπους που έχουν σπίτι, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Ένα άλλο κομμάτι τροφής το δίνουμε ωμό, φρούτα και λαχανικά κυρίως , αρτοσκευάσματα και ξηρά τροφή και πηγαίνουν κατευθείαν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Έχουμε το καλλιεργητικό κομμάτι, κατά καιρούς έχουμε και μελισσοκομία.
Ένα βασικό κομμάτι της δραστηριότητάς μας είναι η ένταξη και η ενεργοποίηση των ανθρώπων τους οποίους βοηθούμε. Δεν κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα σε ωφελούμενους και μέλη της ομάδας, μιας και κατά καιρούς άνθρωποι της ομάδας δέχονται βοήθεια. Έχουμε σειρά εργαστηρίων που από τη μία εξυπηρετούν το σκοπό ότι παράγονται υλικά τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουν άνθρωποι που είναι στο εργαστήρι και ο δεύτερος λόγος είναι ότι έτσι δημιουργείται το αίσθημα της κοινότητας και ενεργοποιούνται οι άνθρωποι να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους».
Στην πράξη…
«Έχουμε ανθρώπους που ξεκινήσαμε να τους βοηθούμε και έδωσαν χρόνο και στην ομάδα, άρα μπορούμε να απλώσουμε το δίκτυ της αλληλεγγύης και έχουμε και ανθρώπους που σταμάτησαν να μας χρειάζονται. Κάτι που είναι ευχής έργον. Πάτησαν ξανά στα πόδια τους και βγήκαν από μια δύσκολη κατάσταση. Με αφορμή την τροφή μπορεί να κάνουμε εργαστήρια παρασκευής σάλτσας, ντομάτας, παρασκευή μαρμελάδας, κουλούρι Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά είναι με υλικά που μας έχουν προκύψει μέσα από δωρεές και από ανακτήσεις τροφής.
Έχουμε αυτά τα εργαστήρια που καλύπτουν ανάγκες σίτισης ανθρώπων και από την άλλη τους ενεργοποιούν. Έχουμε μια άλλη ομάδα εργαστηρίων που κοιτάμε προς το μέλλον, με στόχο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Μιλάμε για τα κοινά, για την αλληλεγγύη, την αστική βιωσιμότητα».
Ως αναγνωρισμένο σωματείο, το διοικητικό συμβούλιο έχει το ρόλο του θεματοφύλακα των αποφάσεων, όπως λέει ο κ.Πολατσίδης και η ομάδα κάθε δύο εβδομάδες πραγματοποιεί συνέλευση και εκεί αποφασίζονται οι επόμενες δράσεις, ενώ γίνεται και ένας απολογισμός τι έχει ήδη γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες.
Από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες ήταν με τον Γ.Σ Ηρακλής, στους Χορτατζήδες, όπου με τίτλο «πρασινίζουμε τους Χορτατζήδες» μέλη της ομάδας βρέθηκαν εκεί για δράσεις, με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
«Έχουμε συνεργασίες πέρα από αυτή την καινούρια, με δημόσια σχολεία, πάμε εκεί και μπορούμε να κάνουμε παρτέρια ή να μιλήσουμε για τη διατροφή, να κάνουμε διάφορα εργαστήρια, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, για να δούμε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάκτησης της τροφής», όπως λέει ο κ.Πολατσίδης.
Η αλόγιστη σπατάλη τροφίμων, το φαγητό που πετιέται είναι ζητήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες την ίδια στιγμή που πολλοί άνθρωποι πεινούν. Όπως λέει ο κ.Πολατσίδης υπάρχει και η φτώχεια που είναι κρυφή.
«Ανακτούμε ένα κλάσμα αυτού που θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε σε γενικές γραμμές. Θα δει κανείς τεράστιες ποσότητες να πετιούνται για διάφορους λόγους. Σε πολλές περιπτώσεις δεν προλαβαίνουν να καταναλωθούν και επίσης δεν υπάρχει μια δομημένη διαδικασία από το κράτος ώστε η τροφή αυτή να καταλήξει κάπου αλλού, όχι στα σκουπίδια ή στη χωματερή.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, πέρα από αυτούς που μπορούμε να δούμε έξω, υπάρχει η φτώχεια που είναι κρυφή. Είναι ο διπλανός και η διπλανή μας που δεν ξέρουμε τι γίνεται στο σπίτι τους και δεν εύκολο ενδεχομένως και για λόγους γοήτρου να πούνε «δεν έχω να φάω». Αυτό στο βαθμό των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να το καταπολεμήσουμε. Δεν ζητούμε εκκαθαριστικό εφορίας για να δώσουμε κάπου φαγητό ή υλικά για μαγείρεμα, εμπιστευόμαστε την πληροφορία που μας έχει έρθει και κατά καιρούς κάνουμε και μια αξιολόγηση για να δούμε αν ένας άνθρωπος μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του ή χρειάζεται να συνεχίσουμε να βοηθούμε».
Όσον για το μέλλον των Περβολάρηδων;
«Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών, θέλουμε να είμαστε καλά μεταξύ μας, να έχουμε επικοινωνία, να εκφραζόμαστε με τρόπο ευθύ και ειλικρινή. Από εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα. Αυτό που κρατάει την ομάδα είναι οι σχέσεις των ανθρώπων. Σίγουρα θα θέλαμε να μπαίνουμε περισσότερο σε σχολεία, να κάνουμε εκπαιδεύσεις, να συμμετέχουμε πιο πολύ σε φεστιβάλ, στο μέτρο του δυνατού βγαίνουμε στο εξωτερικό και βλέπουμε άλλα εγχειρήματα. Θέλουμε να αυξήσουμε τις δραστηριότητες και να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, παιδιά, να κάνουμε συνέργειες. Να έρχεται ακόμη περισσότερος κόσμος να βοηθάει και να βλέπει αυτό το μικρό θαύμα που συντελείται εδώ και 11 χρόνια.
Η ενασχόληση με τη γη είναι ένα κέρδος που έχει και ψυχοθεραπευτική ιδιότητα, αλλά φυσικά και η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων».
*Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα της ομάδας στο Facebook.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος