Μπακλαβά και σαραγλί την Καθαρά Δευτέρα αντί για …χαλβά

Οι ποικιλίες των γλυκών εδεσμάτων δεν τελειώνουν και ανάλογα με την περιοχή εξελίσσονται οι γεύσεις που συνοδεύουν την σαρακοστή.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, ξεναγεί το κοινό σε μια κουζίνα, όπου ετοιμάζονται σιροπιαστά.  

Η Ελένη Ντόλα, νοικοκυρά φιλοξενεί το συνεργείο της ΕΡΤ στην κουζίνα της, την ώρα που βρίσκεται σε οργασμό εργασίας.

Η Κοζάνη έχει τις ιδιαιτερότητές της και μια από αυτές είναι τα χειροποίητα γλυκά της σαρακοστής. Αντί του γνωστού χαλβά οι νοικοκυρές ετοιμάζουν μπακλαβά και σαραγλί.

Μπακλαβά και σαραγλί την Καθαρά Δευτέρα αντί για …χαλβά

Το καλεί η παράδοση, αφού σύμφωνα με εγκύκλιο του μητροπολίτη Θεόφιλου το 1889 δίνονταν οδηγίες για το τι θα περιείχαν τα δέματα που έστελναν οι Κοζανίτες σε συγγενείς τους στο εξωτερικό. 

Όσον αφορά την ετοιμασία απαιτεί εμπειρία και καλά υλικά. Με ένα ιδιαίτερο φύλλο, πλεγμένο, όπως το λέει η κ. Ντόλα, παραδίδει μαθήματα ζυμώματος, ανοίγματος φύλλου, στρώσεως με καρύδια, κανέλας και γαρίφαλου.

Μπακλαβά και σαραγλί την Καθαρά Δευτέρα αντί για …χαλβά

Το πιο δύσκολο μέρος της παρασκευής είναι το τελευταίο, το σιρόπιασμα, που απαιτεί πολλά ποτήρια νερό και ζάχαρη. Έτσι, εξηγούνται τα επιπλέον κιλά μετά τις γιορτές, όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος