Κολέγιο “Ανατόλια”: Ένας αιώνας ιστορίας και προσφοράς

Το 2024 αποτελεί ορόσημο για το μη κερδοσκοπικό «Κολλέγιο Ανατόλια», καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Βλάχο, πρόεδρο του Κολεγίου, το “Ανατόλια” ,κατά την ιστορική του διαδρομή, συνδέθηκε με σημαντικά γεγονότα: τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Γερμανική Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία, την Εισβολή στην Κύπρο.

Το σχολείο ιδρύθηκε το 1886 στο Ιεροδιδασκαλείο της Μερζιφούντας του Πόντου, χρειάστηκε να κλείσει για πρώτη φορά, όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1916 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1920, άνοιξε ξανά με αυξημένο μαθητικό πληθυσμό. Το 1921 η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμό του. Την επόμενη χρονιά, με την καταστροφή της Σμύρνης, το Ανατόλια κλείνει οριστικά και μετεγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Ελευθέριου Βενιζέλου, με ελάχιστους μαθητές πρόσφυγες. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1934, το Κολλέγιο αποκτά στέγη στην Πυλαία. Με την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, το σχολείο χρειάζεται να κλείσει και πάλι, καθώς οι εγκαταστάσεις του μετατρέπονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Το 1941, το σχολείο επιτάσσεται και οι Γερμανοί εγκαθιστούν το αρχηγείο τους για τη Βαλκανική Χερσόνησο μέχρι τη λήξη του πολέμου, οπότε και επαναλειτουργεί το Κολλέγιο. Το 1974, το Κολλέγιο υποδέχθηκε 26 υπότροφους μαθητές από την Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή. Η αρχή της επόμενης δεκαετίας, το 1981, σηματοδοτείται από την ίδρυση του Αμερικανικού Κολλεγίου της Θεσσαλονίκης (ACT), για να προσφέρει μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τις Θεωρητικές Επιστήμες. Τα πτυχία του ACT αναγνωρίζονται, στη συνέχεια, από την Ένωση Σχολείων και Κολλεγίων της Νέας Αγγλίας (NEASC) ενώ το 2008 λαμβάνει την Ευρωπαϊκή πιστοποίηση των πτυχιακών του προγραμμάτων. Στο μεταξύ, από το 2002, έχει ξεκινήσει στο ACT εντατικό, αμερικανικού τύπου Μάστερ (ΜΒΑ).

Ο κ. Βλάχος πρόσθεσε ότι το σχολείο σήμερα αποτελεί μία ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή κοινότητα, τα εκπαιδευτικά του προγράμματα αποτελούν στην πραγματικότητα μία “γέφυρα” ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα, ενώ δεν απευθύνεται σε μία “απρόσιτη ελίτ” αλλά ιστορικά είναι ανοιχτό σε όλους τους νέους ανθρώπους που έχουν ικανότητες, με στόχο να τους ανοίξουν νέους ορίζοντες.

Όπως τόνισε ο κ. Σπύρος Χιωτέρης, πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων τουΑνατόλια“, ο Σύλλογος λειτουργεί από το 1937, 87 χρόνια, ενώ από αυτόν έχουν περάσει πολλές προσωπικότητες από όλους τους χώρους.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 100 ετών από την μετεγκατάσταση του “Ανατόλια” στη Θεσσαλονίκη, δρομολογείται για το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2024), έκθεση με τίτλο «Anatolia 100 Θεσσαλονίκη», με πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος