Το Τρίτο Πρόγραμμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Δευτέρα 21η Μαρτίου και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συντονίζεται ποιητικά! Στη ροή του προγράμματος, όλη μέρα, θα ακούγονται φωνές Ελλήνων ποιητών να διαβάζουν ποιήματά τους (μεταξύ άλλων, οι Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Βρεττάκος, Σαχτούρης, Λειβαδίτης, Δημουλά κ.ά.).

Από το πρωί έως το βράδυ, οι εκπομπές του Τρίτου αποκτούν ποιητική χροιά:

Η  Άννα Σακαλή, από  την εκπομπή της «Η καλή μέρα απ’ τη μουσική φαίνεται» (10.00-12.00),  προτείνει ποιήματα Ελλήνων και  ξένων ποιητών που  έχουν ως  θέμα τη μουσική. Θα ακουστεί επίσης η «Εαρινή Συμφωνία» (Συμφωνία της άνοιξης) του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και του Γιώργου Κουλούκη, αφού η 21η Μαρτίου είναι και η Εαρινή Ισημερία.

Το Τρίτο Πρόγραμμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Ο Οδυσσέας Ελύτης παραλαμβάνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Σουηδία, το 1979.

Στα «Πρωινά του Τρίτου» (13.00-15.00) θα μεταδοθεί σε επανάληψη μια παραγωγή του 2005, ένα ειδικό αφιέρωμα με σπάνιο υλικό: οι ποιητές, οι στίχοι τους, η παρουσία τους, οι συνθέτες και η έννοια της μελοποίησης. Επιλέγουν και παρουσιάζουν ο Γιάννης Ευσταθιάδης και ο Διονύσης Μαλλούχος. Ποιήματα διαβάζει ο Αχιλλέας Κυριακίδης.

Πρώτη ημέρα της άνοιξης, η ποίηση γιορτάζει, και τα «Ηλιοτρόπια» (17.00 – 18.00)  τιμούν τη γιορτή της, καλωσορίζοντας παράλληλα τη «βασίλισσα των εποχών». Η εκπομπή, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Ιωάννης Παπουτσάκης, υμνεί την άνοιξη με τα λόγια κορυφαίων μας ποιητών, όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο  Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος, ο Μίλτος Σαχτούρης, η Κική Δημουλά, ο Βύρων Λεοντάρης κ.ά. Ποιήματά τους θα διαβάσει η ηθοποιός Ελίζα Σολωμού, ενώ θα ακουστούν έργα κλασικών και σύγχρονων συνθετών, εμπνευσμένα από την άνοιξη.

Πρεμιέρα κάνει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και μια καινούρια σειρά εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, οι «Μικρές δεξαμενές μελάνης» με την Αφροδίτη Κοσμά, με ιστορίες που ταξίδεψαν σε φάκελο αλληλογραφίας. Λόγια που έγραψαν και αντάλλαξαν άνθρωποι της ποίησης, της λογοτεχνίας, της μουσικής, της Ιστορίας, του θεάτρου. Επιστολές-γέφυρα επικοινωνίας. Επιστολές υπογεγραμμένες, τοποθετημένες σε ηχητικό φάκελο, με τη σφραγίδα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Τις επιστολές της πρώτης εκπομπής, που θα… αποσταλούν, στις 18.00,  έχουν γράψει ο Νίκος Καββαδίας και ο Μ. Καραγάτσης. Τις ταχυδρομούν ο Άγης Γυφτόπουλος (ηχητικός σχεδιασμός),  ο Λάζαρος Δημητριάδης και η Αφροδίτη Κοσμά (έρευνα, επιμέλεια, παραγωγή).

Με αφορμή τη μέρα αυτή το Τρίτο Πρόγραμμα παρουσιάζει,  σε παραγωγή της Λήδας Δημητρίου (19.00-19.15),  «Το μεθυσμένο καράβι» του Αρθούρου Ρεμπό (Arthur Rimbaud «Le Bateau ivre»-1871), σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη. Η Λήδα Δημητρίου  αποδίδει το ποίημα στην ελληνική γλώσσα, ενώ ένα σημαντικό μέρος του κειμένου ακούγεται στη γαλλική γλώσσα από τον Ορέστη Ζωγράφο. Η μουσική που συνοδεύει το κείμενο είναι από το έργo «Η θάλασσα» του Κλοντ Ντεμπισί (Claude Debussy – «La Mer»).

Το Τρίτο Πρόγραμμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα ΠοίησηςΣτις 19.15, το Τρίτο Πρόγραμμα, σε σύνδεση και με το Δεύτερο, θα μεταδώσει από τη Στοά του Βιβλίου την εκδήλωση «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες», που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών, τιμώντας τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και φέρνοντας το προσφυγικό θέμα στο προσκήνιο της πολιτιστικής ζωής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού η 21η Μαρτίου και τόσο η κεντρική εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα όσο και οι εκδηλώσεις σε 30 πόλεις και νησιά της Ελλάδας και σε 30 άλλες χώρες, γίνονται σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών RefugeesWelcome GR. Τριάντα έξι ποιητές θα διαβάσουν από «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες».  Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη.  Στην εκδήλωση, μουσική θα παίξουν ο Γ. Γενναίος, η Ειρήνη Τεννέ, ο Ορφέας Γεωργακόπουλος, ο Γιώτης Κύτταρης και η Έλσα Μαμέλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μηνά Βιντιάδη.

Μια ευκαιρία για την κοινωνία να σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες σ’ ένα κορυφαίο ζήτημα ουμανισμού, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και κατά των φυλετικών διακρίσεων. Στον χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται βρεφικό γάλα για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνο) για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά.

Την εκδήλωση παρουσιάζουν ραδιοφωνικά η Λήδα Δημητρίου και ο Φώτης Απέργης.

Το Τρίτο Πρόγραμμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Η ποιήτρια Κική Δημουλά

Στο στούντιο ροής και στις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος, στις 21.15, η εκπομπή «Από το κοχύλι στο μαργαριτάρι», σε παραγωγή-παρουσίαση της Βίκυς Τσιανίκα, παρουσιάζει τη Γεωργία Βελιβασάκη, που τραγουδάει ζωντανά κρητική ποίηση, με συνοδεία κρητικής λύρας και κιθάρας.

Το Τρίτο αγαπά την ποίηση. Δευτέρα 21 Μαρτίου, όλη μέρα, ένα ποίημα!

Info:

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9!

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το Τρίτο Πρόγραμμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος