«Το μαγικό των ανθρώπων» στην ΕΡΤ2

Την ιστορία του Τσέζο θα γνωρίσουμε στο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Το μαγικό των ανθρώπων», που θα παρακολουθήσετε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, στις 20:00.

«Άνθρωπος σημαίνει να μην αρκείσαι». Σε αυτόν τον ακατάβλητο άνθρωπο είναι αφιερωμένος ο νέος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέρ «Το μαγικό των ανθρώπων», σε ιδέα και επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Τσαλίκογλου και σε σκηνοθεσία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, στη συχνότητα της ΕΡΤ2 κάθε Παρασκευή στις 20:00.

«Το μαγικό των ανθρώπων» στην ΕΡΤ2Eπεισόδιο 17ο

«Τσέζο: Όλα όσα έχουμε τραβήξει τα έχουμε κάνει ένα παράδεισο μέσα μας»

«Είμαι ο Τσέζο. Έτσι με φώναζε η αδελφή μου που δεν έχουμε την επιλογή τώρα να σμίξουμε. Οι δικοί μου δέχτηκαν τον διωγμό. Τους εκτέλεσαν. Σταμάτησε η ζωή μου να ζήσω σαν παιδί. Μητρική γλώσσα απαγορευμένη. Τα έχασα όλα, το νερό που έπινα, τα χωράφια, το περιβόλι, τα άλογα, τον ήχο του ποταμιού, τον καταρράκτη».

Ο Τσέζο, πριν από χρόνια, όταν ήταν 18 χρόνων, με τα τέσσερα ανήλικα αδέλφια του, έφτασε στη χώρα μας. Το πραγματικό του όνομα, Αμπντουλεζάχ, στη γλώσσα του, στα Κουρδικά, σημαίνει Ηλιόλουδος.

«Σαν λαός, επειδή αγαπάμε πολύ τη φύση, τα ονόματά μας είναι από τη φύση. Ελαφίνα, λουλούδι, βουνό, ποτάμι, ρυάκι. Ο συχωρεμένος ο αδελφός μου που έπεσε νεκρός λεγόταν Βουνό. Ο άλλος, ο φυλακισμένος ποιητής, λέγεται Βράχος».

Τώρα εργάζεται στην Αίγινα. Στη φάρμα-καταφύγιο «Βρούβα». Εκεί όπου φροντίζουν γέρικα άλογα, πληγωμένα και κακοποιημένα ζωντανά. Εκεί όπου βρίσκουν στοργή και προστασία εγκαταλελειμμένα ζώα.

«Το μαγικό των ανθρώπων» στην ΕΡΤ2

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου.
Ιδέα-επιστημονική επιμέλεια:
Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος