Θεοφάνια με την ΕΡΤ3

Η ΕΡΤ3, ανήμερα των Θεοφανίων, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017, προσαρμόζει το πρόγραμμά της στο εορταστικό κλίμα της ημέρας. 

Ειδικότερα, στις 8 το πρωί, μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση τη Θεία Λειτουργία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.Θεοφάνια με την ΕΡΤ3

Στη συνέχεια, στις 12:00, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Ρογκάτσια, η αίσθηση του ζουρνά», μία συμπαραγωγή  LookNorth Productions, Edge Hill University και ΑΠΘ (2015). Στην καρδιά της Μακεδονίας, στα καμποχώρια της Ημαθίας κάθε Χριστούγεννα, έρχονταν τα «ρογκάτσια». Από τα παλάτια του Μέγα Αλέξανδρου, κατέβαιναν από παλιά «καπεταναραίοι» με σπαθιά και μεγάλα, μακριά γένια, για να σταυρώσουν τη γη, να πέσει ο σπόρος και να καρπίσει η νέα σοδειά. Ο ζουρνάς, αντιστεκόμενος πεισματικά στους μοντέρνους καιρούς, κυριαρχεί στον αέρα, εξελίσσοντας μια παράδοση χιλιάδων χρόνων ελληνικής, βαλκανικής και παγκόσμιας μουσικής. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Κουφονίκου.

Θεοφάνια με την ΕΡΤ3

Στις 18:00, μεταδίδεται σε επανάληψη η εκπομπή του Κώστα Μπλιάτκα «Εκ του πλησίον», με καλεσμένο τον συνθέτη και βιρτουόζο του μπουζουκιού Χρήστο Νικολόπουλο. Ο δημιουργός θυμάται τα παιδικά χρόνια στο Καψοχώρι Ημαθίας και την πρώτη “γνωριμία” με το μπουζούκι. Μιλάει για τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Βασίλη Τσιτσάνη,  τον Πυθαγόρα, τον Μανώλη Ρασούλη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Δήμο Μούτση, τον Στράτο Διονυσίου, τους άλλους μεγάλους  τραγουδιστές και συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε και ανακαλεί στη μνήμη στιγμές που σημάδεψαν το ελληνικό τραγούδι, όπως και το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της κάθε εποχής. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σανιώτη.

Θεοφάνια με την ΕΡΤ3

Στις 19:30, μεταδίδεται σε -Α’ τηλεοπτική προβολή- η παράσταση μπαλέτου «Μια λίμνη των κύκνων» (A Swan Lake), συμπαραγωγής της Εθνικής Όπερας και Μπαλέτου της Νορβηγίας και της Κρατικής Τηλεόρασης της Νορβηγίας. Ο ευρηματικός χορογράφος Alexander Ekman, προκειμένου να πετύχει το έργο που εμπνεύστηκε, γέμισε την Κεντρική Σκηνή στην Όπερα του Όσλο με 5.000 λίτρα νερού. Στην παράσταση «Μια λίμνη των κύκνων», που δημιουργήθηκε για το Νορβηγικό Εθνικό Μπαλέτο, οι χορευτές ενώνονται πάνω στη σκηνή με ηθοποιούς, μία σοπράνο, μουσικούς και 1.000 λαστιχένιες πάπιες. Με μια σύνθεση από τον Σουηδό συνθέτη Mikael Karlsson και κοστούμια από τον Δανό σχεδιαστή μόδας Henrik Vibskov, ο Ekman ρίχνει μια φρέσκια και πνευματώδη ματιά στο έργο του Τσαϊκόφσκι, στο κορυφαίο μπαλέτο όλων των εποχών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Per Kristian Skalstad.

Θεοφάνια με την ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ