«Μιλώντας για θέατρο» στην ΕΡΤ2 με τον Γιάννη Μπέζο

Το «Μιλώντας για θέατρο», η νέα εκπομπή με τον Γιάννη Μπέζο, που μεταδίδεται κάθε Σάββατο, είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του: μία χαλαρή κουβέντα για το θέατρο, έτσι όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Ελλάδα την εκάστοτε θεατρική περίοδο.

Κάθε εκπομπή, εστιάζει σε δύο –σπανιότερα σε μία– τρέχουσες ή επικείμενες παραγωγές, για τις οποίες δίνονται με εύληπτο τρόπο από το Γιάννη Μπέζο, ιστορικές, εννοιολογικές και θεατρολογικές πληροφορίες. Παράλληλα, συντελεστές της παράστασης (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς), μιλούν για το έργο, τα μηνύματά του και ειδικότερα για το δικό τους ανέβασμα. Η εκπομπή, που διανθίζεται από πλάνα πρόβας ή παράστασης, δεν αποκλείει κανένα είδος θεάτρου: ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σύγχρονο και κλασικό, από μπουλβάρ, αρχαιοελληνικό δράμα και μιούζικαλ, έως κωμωδία, ηθογραφία και μοντέρνο δράμα. Κάθε τύπος έργου μπορεί ν’ αποτελέσει αντικείμενο της εκπομπής.

 «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» & «Μια πέτρα λάθος»

Αυτό το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Μιλώντας για θέατρο», που παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος, στις 16:30, φιλοξενούνται δύο νέες παραγωγές από το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης. Η μία αφορά ένα σύγχρονο γαλλικό έργο με θέμα τις σχέσεις αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων, που ανεβαίνει στις 4 Νοεμβρίου 2016 στο Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου. Η άλλη αφορά ένα ελληνικό έργο που φωτίζει τη διαχρονικά ιδιαίτερη σχέση μάνας και κόρης και παίζεται ήδη στο Θέατρο της οδού Φρυνίχου.

α) «Η επανένωση της Βόρειας με την Νότια Κορέα»

«Μιλώντας για θέατρο» στην ΕΡΤ2 με τον Γιάννη Μπέζο

Το σπονδυλωτό έργο του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη, Ζοέλ Πομερά, δεν πραγματεύεται τίποτα ακανθώδη γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά το εξίσου ακανθώδες θέμα της αγάπης –ερωτικής, φιλικής, οικογενειακής–, που συχνά οδηγεί τους ανθρώπους σε αδιέξοδα και ασυνεννοησίες. Για τις 20 βινιέτες της «Επανένωσης» και τα ζητήματα που εγείρουν, καθώς και για τον πολύ ξεχωριστό δημιουργό του έργου, μιλούν στην εκπομπή ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Μαστοράκης, καθώς και οι πρωταγωνιστές, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Κλέων Γρηγοριάδης και Χάρης Φραγκούλης. Η εκπομπή περιλαμβάνει και πλάνα των δοκιμών.

β) «Μια πέτρα λάθος»

«Μιλώντας για θέατρο» στην ΕΡΤ2 με τον Γιάννη Μπέζο

Ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό εγχείρημα κρύβεται πίσω από το έργο του Θόδωρου Γράμψα. Πρόκειται για τη γλωσσική και πολιτισμική συνύπαρξη του ελληνικού και του αλβανικού στοιχείου επί σκηνής, καθώς δύο Ελληνίδες ηθοποιοί –Τζένη Σταυροπούλου και Πένυ Παπαγεωργίου– μοιράζονται τους ίδιους ρόλους (μιας μάνας και μιας κόρης), με τις Αλβανές συναδέλφους τους, Λουίζα Τζιουβάνι και Ελένη Λουντιάνα-Θανάση.

Γι’ αυτήν τη σύμπραξη της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και της Εταιρείας Θεάτρου Πράξη Επτά, μιλούν ο συγγραφέας-σκηνοθέτης του έργου, οι τέσσερις ηθοποιοί, ενώ φιλοξενούνται και αποσπάσματα από τις πρόβες.

«Μιλώντας για θέατρο» στην ΕΡΤ2 με τον Γιάννη Μπέζο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος