ΕΡΤ2 – Άνθρωποι και ιστορίες: «Γεγονότα στη Φώκαια 1914»

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 24:00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Άνθρωποι και ιστορίες», που επιμελείται και παρουσιάζει η Μαρία Κουφοπούλου, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη.

Ειδικότερα, το 1913-1914 ο Γάλλος Φελίξ Σαρτιό, μηχανικός και ερασιτέχνης αρχαιολόγος, πραγματοποιεί ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας, αναζητώντας την αρχαία μητρόπολη της Μασσαλίας.ΕΡΤ2 – Άνθρωποι και ιστορίες: «Γεγονότα στη Φώκαια 1914»

Τον Ιούνιο του 1914 γίνεται μάρτυρας μιας παραστρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα το διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις εστίες τους, ενώ μαζί με Γάλλους συνεργάτες του και με κίνδυνο της ζωής τους, καταφέρνουν να σώσουν και να φυγαδεύσουν αρκετούς Έλληνες.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά, ο Ελληνοκύπριος ιστορικός Φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής, που ζει και εργάζεται στο Παρίσι, ανακαλύπτει το σπάνιο ξεχασμένο φωτογραφικό αρχείο, όπως και το πολύτιμο ημερολόγιο του Σαρτιό εκείνης της περιόδου και φωτίζει το τραγικό γεγονός του διωγμού των Ελλήνων από την Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας, γεγονός ελάχιστα γνωστό στους περισσότερους.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» ρίχνει φως στο παραγνωρισμένο αυτό ιστορικό γεγονός, μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, συνεντεύξεις Ελλήνων και Γάλλων ειδικών και απογόνων των προσφύγων, καθώς και μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.

Στο στούντιο, καλεσμένοι της Μαρίας Κουφοπούλου είναι οι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ, Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης, καθώς και ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαρία Π. Κουφοπούλου.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.

ΕΡΤ2 – Άνθρωποι και ιστορίες: «Γεγονότα στη Φώκαια 1914»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος