ΕΡΤ1 – Εντός Αττικής: «Όρος Μερρέντα-Κουβαράς-Δασκαλειό»

Από την εκπομπή «Εντός Αττικής», η οποία μας προτείνει -τι άλλο;- αποδράσεις εντός Αττικής, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το επεισόδιο με τίτλο «Όρος Μερρέντα-Κουβαράς-Δασκαλειό», την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 14:40.

Για να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις ως το Πήλιο, για παράδειγμα. Υπάρχουν μέρη και εντός Αττικής.  Δίπλα στο σπίτι σου, δηλαδή.

Σε τρία τέταρτα, το πολύ, θα βρεθείς στον πυρήνα ενός χωριού με χαρακτηριστικά ορεινού οικιστικού συνόλου στους πρόποδες ενός βουνού με ονομασία που σου φέρνει στο μυαλό σκηνές από την ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο Σοκολάτας».

Από εκεί αρχίζει μια ασφάλτινη διαδρομή, η οποία διασχίζει ένα ρουμάνι πευκόφυτο, με πυκνή βλάστηση, με παρακλάδια που σε φέρνουν σε δασικές τοποθεσίες στολισμένες με ξωκλήσια.

ΕΡΤ1 – Εντός Αττικής: «Όρος Μερρέντα-Κουβαράς-Δασκαλειό»

Ο Κουβαράς, ανεπτυγμένος σε επτά λόφους, προσφέρεται για στάση. Να πιεις τον πρώτο καφέ της ημέρας, να περπατήσεις, αν θέλεις, στα δρομάκια του, να δεις νοικοκυρεμένα χαμηλά σπίτια με περιποιημένες αυλές, γεμάτες με κάθε λογής λουλούδια, να περιπλανηθείς στις εξοχές του.

Το όρος Μερρέντα που υψώνει την «κορμοστασιά» του πάνω από τον Κουβαρά είναι εύκολα προσβάσιμο και προσφέρει άπλετη θέα προς κάθε κατεύθυνση, κάνοντάς σε να νομίζεις ότι είσαι μέσα σε αερόστατο.

Από τον Κουβαρά αξίζει να κάνεις τη διαδρομή με κατεύθυνση προς Πόρτο Ράφτη.

ΕΡΤ1 – Εντός Αττικής: «Όρος Μερρέντα-Κουβαράς-Δασκαλειό»

Παρακλάδια του επαρχιακού δρόμου, με καλή σήμανση, οδηγούν σε διαφορετικά σημεία μέσα στο δάσος με ξωκλήσια και μονές. Η διαδρομή προσφέρεται για χαλαρή οδήγηση, είτε με αυτοκίνητο είτε με μοτοσικλέτα, και οι ενδιάμεσες στάσεις στους μικρούς τόπους φυσικής ομορφιάς και θρησκευτικής λατρείας θα σου δημιουργήσουν την αίσθηση ότι διασχίζεις ένα μικρό Άγιο Όρος.

Το Δασκαλειό, ελάχιστα χιλιόμετρα από τον Κουβαρά, βρίσκεται σε φλερτ διαρκείας με τη θάλασσα. Πάλλευκα μικρά σπίτια πάνω στο κύμα, ταβερνάκια και αρμυρίκια να κάνουν σκιά στην αμμουδιά, βαρκούλες να λικνίζονται στα γαλανά νερά, δημιουργούν την αίσθηση ότι έχεις βρεθεί σε μακρινό ψαροχώρι. Όμως, έχεις απομακρυνθεί μόλις 45 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Μια βόλτα που θα σε «ταξιδέψει» μακριά σε μια περιοχή που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι σου.

ΕΡΤ1 – Εντός Αττικής: «Όρος Μερρέντα-Κουβαράς-Δασκαλειό»

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή: View Studio.

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ)

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις, γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό. Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν υποπέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς – σαν ψηφίδες – συνθέτουν ένα μωσαϊκό χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος