ΕΡΤ1 – 28 φορές Ευρώπη: «Αφροδίτη καλεί Βίκινγκς»

Array

«Αφροδίτη καλεί Βίκινγκς» είναι ο τίτλος  του  επεισοδίου της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Αργυρός και μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 και ώρα 17:00.

Όταν το 1985 η Μελίνα Μερκούρη και ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ εκπονούσαν την ιδέα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θεωρούσαν ότι μέσα απ’ αυτόν το θεσμό μπορεί να ενισχυθεί το αίσθημα μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας για τους πολίτες. Για να γίνει αυτό θα χρειαζόταν -μεταξύ όλων των άλλων- η αλληλογνωριμία πολιτισμών και η κατανόηση της διαφορετικότητας. Το 2017 τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μοιράζονται δύο πόλεις, που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές μεταξύ τους:

Η Πάφος της Κύπρου και το Ώρχους (Aarhus) της Δανίας, διαφέρουν σε μέγεθος, σε οικονομικές δυνατότητες και εκφράζουν δύο εντελώς διαφορετικές παραδόσεις. Από τη μία η Μεσόγειος της Αφροδίτης και από την άλλη τα παγωμένα νερά των φιόρδ, που έψαχναν καταφύγιο οι Βίκινγκς.

Ο Κώστας Αργυρός επισκέφθηκε τις δύο αυτές πόλεις και συνομίλησε με τους διοργανωτές ενός προγράμματος με εκατοντάδες εκδηλώσεις, που ξεκίνησε ιδιαίτερα φιλόδοξα και θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

ΕΡΤ1 – 28 φορές Ευρώπη: «Αφροδίτη καλεί Βίκινγκς»

Σε μια εποχή, που στην Ευρώπη μοιάζουν να είναι περισσότερα αυτά τα οποία χωρίζουν από εκείνα που ενώνουν και που ορισμένοι επιδιώκουν να στήσουν νέα «τείχη», η Κύπρος και η Δανία χτίζουν γέφυρες. Όχι μόνο ανάμεσα στον Βορρά και στο Νότο, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο, για να δείξουν ακριβώς, πόσο διαφορετική και ταυτόχρονα πόσο ενοποιητική μπορεί να είναι τελικά η πολιτιστική δημιουργία. Δύο σχετικά μικρές πόλεις φιλοδοξούν, όχι μόνο να αφήσουν τη σφραγίδα τους μέσα από τον πολιτισμό, αλλά να αλλάξουν συνολικά την εικόνα τους, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για έργα  υποδομής και να γνωρίσουν στους πολίτες πτυχές πολιτισμού, που μέχρι τώρα μπορεί να τους ήταν άγνωστες. Η συνεργασία, όπως τονίζουν και οι δύο πλευρές, είναι μέχρι τώρα άψογη και το πείραμα δείχνει να στέφεται με επιτυχία.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος