“Θράκη είναι…”

Το Σάββατο 22 Αυγούστου, στις 12:30 το μεσημέρι, η εκπομπή “Ελλήνων δρώμενα”, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, μας ταξιδεύει στη Θράκη και παρουσιάζει τα πολιτισμικά στοιχεία που γεννά διαχρονικά η περιοχή του Έβρου και τα οποία αναδεικνύονται στον μουσικοχορευτικό πολιτισμό των Θρακών.

Η Θράκη, στο πέρασμα των αιώνων, αποτέλεσε ένα “μυθικό” πεδίο, όπου από τη λύρα του μυθικού Ορφέα μέχρι την πνοή της γκάιντας στις μέρες μας, συντελείται μια πανδαισία μουσικοχορευτικών εκφράσεων με συνεχείς ανανεώσεις και εναλλαγές, χωρίς ποτέ να διακόπτεται η αποθέωση αυτής της αρχαίας διαδρομής.

Η κάμερα της εκπομπής αναζήτησε και ερεύνησε όλα εκείνα τα στοιχεία που δομούν το σημερινό γίγνεσθαι των Θρακών στη μουσική, στον χορό και στο τραγούδι, εκεί όπου καθρεφτίζεται υπαρξιακά κάθε ανθρώπινη δράση και συμπεριφορά στο πέρασμα του χρόνου. Αναζήτησε τις αυθεντικές εκφράσεις των οργανοπαικτών και τις σύγχρονες, χωρίς ψεύτικες αναπαραστάσεις, λαϊκές χορευτικές εκφράσεις τους, ώστε να αποτυπώσει τη σημερινή πραγματικότητα αυτού του πανάρχαιου τόπου.

Ο φακός περιηγήθηκε στα απομονωμένα χωριά του Βόρειου Έβρου, εκεί όπου έχουν απομείνει ισχυρά και πολύ δυναμικά δείγματα από την τέχνη της μουσικής των Θρακών και κυρίως από την τέχνη της θρακιώτικης λύρας, η οποία στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών της “ηλεκτρονικής υπερανάπτυξης” είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί.

Η κάμερα της εκπομπής παρακολουθεί μία ομάδα νέων μουσικών, οι οποίοι αποφάσισαν να διαμείνουν στον Έβρο και να αναγεννήσουν τα αυθεντικά μουσικά όργανα των Θρακών, τη λύρα, την γκάιντα και άλλα, οι οποίοι μανιωδώς ερευνούν και συλλέγουν στοιχεία για να ανασυνθέσουν τους χαμένους μουσικούς θησαυρούς του παρελθόντος.

Η ομάδα των νέων μουσικών της Εβρίτικης Ζυγιάς έγινε άμεσα αποδεκτή από τις τοπικές κοινότητες και συμπαρέσυρε όλους τους Θρακιώτες σ’ ένα νέο, όσο και παλαιό τρόπο διασκέδασης, προερχόμενο από τα έγκατα της θρακικής γης, πλούσιο σε ηχοχρώματα και μουσικές συλλαβές, όπου ο κάθε Θρακιώτης αφομοιώνει ευκολότερα και ακουμπά τη δική του μουσική και πνευματική υπόσταση, για να διασκεδάσει και να “λυτρωθεί” μέσω της Τέχνης και της γιορτής…

Η εκπομπή κατέγραψε αυθεντικές μουσικές και χορευτικές εκτελέσεις στα χωριά του Βόρειου Έβρου, αποτυπώνοντας τον παλμό που αναγεννήθηκε από τους νέους μουσικούς και συνδέει πλέον τους κατοίκους με τη διαχρονική πνοή της θρακικής γης.


Info

Σκηνοθεσία-έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος.

Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης.

Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης.

Ηχοληψία: Παναγιώτης Κυριακόπουλος.

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ.

Παραγωγή: filmellon.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος