Θεσσαλονίκη, τόπος – ιστορία

Στη σειρά ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται στο σύστημα ευρείας οθόνης 16:9 από την ΕΡΤ3, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι, επιχειρείται η προσέγγιση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, τοπολογικά.

Μέσα από τα ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα, παρουσιάζεται η ιστορία του μυχού του Θερμαϊκού Κόλπου, από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια μέχρι τον αιώνα μας. Η τοπογραφία των πολιορκιών και των μεγάλων ιστορικών στιγμών, χώροι – θέατρα εξελίξεων, ένα λιμάνι, μια αγορά, προβάλλονται με τη σημασία, που τους αξίζει, φωτίζοντας από μια άλλη γωνία τη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή της πόλης.

Θέμα, η ιστορική εξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Θεσσαλονίκης από την προϊστορική εποχή ώς τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα επιμέρους χρονικά πλαίσια ορίζονται με βάση τις ιστορικές εκείνες τομές που είναι γενικά αποδεκτές ως αφετηρίες κοινωνικών μεταβολών και πολιτισμικών μετεξελίξεων.

Το θέμα της σημερινής εκπομπής είναι: “Συμβασιλεύουσα των Παλαιολόγων”

Η Συμβασιλεύουσα των Παλαιολόγων αναβιώνει μέσα από μοναδικής καλλιτεχνικής σημασίας μνημεία, όπως οι ναοί των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Αικατερίνης, του Προφήτη Ηλία, επιτεύγματα μιας κοινωνίας με ανησυχίες, συγκρούσεις, διλήμματα. Το 1430 οι Οθωμανοί αλώνουν την πόλη.


Ιnfo

Σκηνοθεσία: Νίκος Βεζυργιάννης.

Επιστημονικός συντονισμός: Γιώργος Βελένης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος