«Τα μυστικά της μακροζωίας» στην ΕΡΤ3

Το πρώτο από τα  τέσσερα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα μυστικά της μακροζωίας» (The Blue Zones of Longevity), παραγωγής Γαλλίας 2019  μεταδίδεται -σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- από την ΕΡΤ3, την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020, στις 13:00.

Να ζούμε καλύτερα και περισσότερο: αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία σε διάφορες περιοχές, γνωστές ως «γαλάζιες ζώνες», που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό εκατοντάχρονων κατοίκων. Ένας οικογενειακός γιατρός και μία σεφ  προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο αυτής της μακροζωίας, εξερευνώντας 4 περιοχές. Βιολογία, γενετική, κοινωνικοί δεσμοί, περιβάλλον, σωματική άσκηση και διατροφή: όλα αυτά τα πράγματα εξετάζονται για να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα: ποια είναι τα μυστικά πίσω από τη μακροζωία των κατοίκων αυτών των γαλάζιων ζωνών;

Επεισόδιο 1ο: Προορισμός Σαρδηνία

Ο πρώτος προορισμός και το σημείο εκκίνησης για την περιήγησή μας σε περιοχές όπου η ζωή είναι μεγάλη και ευχάριστη είναι η περιοχή Ogliastra στη Σαρδηνία. Εδώ, σχεδόν ένας κάτοικος στους πέντε είναι μεγαλύτερος από 90χρονών! Ωστόσο, η τοπική κουζίνα απέχει πολύ από τη μεσογειακή διατροφή που υπερασπίζονται οι διατροφολόγοι: είναι μια υπερβολή του κρέατος και της χοληστερόλης! Ακόμη πιο εκπληκτική είναι η παράδοξη πρόταση ότι η σχέση με τους συγγενείς μπορεί να ευνοήσει την μακροζωία του πληθυσμού. Ο γιατρός και η σεφ  ερευνούν αυτά τα φαινόμενα και συναντούν ανθρώπους άνω των 90 χρονών  που έχουν αξιόλογες ιστορίες να πουν.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ