Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Το εξαίσιο ιστορικό, πολεμικό δράμα εποχής «Μάκβεθ» (Macbeth), συμπαραγωγής Αγγλίας-Γαλλίας-ΗΠΑ 2015, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, στη 01:00.

Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κερζέλ.

Σενάριο: Τζέικομπ Κόσκοφ, Μάικλ Λέσλι, Τοντ Λουίσο (βασισμένο στο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ).

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άνταμ Άρκαπο.

Μοντάζ: Κρις Ντίκενς.

Μουσική: Τζεντ Κερζέλ.

Παίζουν: Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Πάντι Κονσιντάιν, Ντέιβιντ Θιούλις, Τζακ Ρέινορ, Σον Χάρις, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Λιν Κένεντι, Ρος Άντερσον, Ντέιβιντ Χέιμαν.

Διάρκεια113΄

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Υπόθεση: Σκοτία, 16ος αιώνας. Έπειτα από μια σκληρή μάχη, ο Μάκβεθ, πιστός ακόλουθος και στρατηγός του βασιλιά Ντάνκαν, καταφέρνει να καταστείλει την επανάσταση που στρεφόταν εναντίον του ηγέτη της χώρας του. Μαζί με τον στρατηγό Μπάνκο συναντούν τρεις γυναίκες, που αναδύονται από τα πτώματα των πεσόντων στρατιωτών και προφητεύουν ότι ο Μάκβεθ θα γίνει βασιλιάς της Σκοτίας, ενώ ο Μπάνκο πατέρας μελλοντικών βασιλιάδων.

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Τυφλωμένος από φιλοδοξία, ο Μάκβεθ στέλνει ένα γράμμα στη σύζυγό του, λέγοντάς της για την προφητεία. Εκείνη, χρόνια μακριά από το σύζυγό της και σε βαθύ πένθος για την απώλεια του μοναδικού τους παιδιού, τον παρακινεί να δολοφονήσει τον βασιλιά για να πάρουν το θρόνο. Η ευκαιρία τούς δίνεται άμεσα, καθώς ο βασιλιάς πηγαίνει στον τόπο κατοικίας του Μάκβεθ για τους εορτασμούς της μεγάλης νίκης.

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Μετά τους εορτασμούς, ο βασιλιάς πέφτει για ύπνο, αγνοώντας ότι η Λαίδη Μάκβεθ έχει ναρκώσει τους φρουρούς του. Ενώ ο βασιλιάς κοιμάται, ο Μάκβεθ μ’ ένα στιλέτο τον σκοτώνει. Μέσα στη σύγχυση και στο πένθος, ο Μάκβεθ στέφεται βασιλιάς.

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Ο Μπάνκο ωστόσο, υποψιάζεται τον νέο του βασιλιά, καθώς δεν έχει ξεχάσει την προφητεία. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο Μάκβεθ διατάζει το θάνατο του Μπάνκο, αλλά και του μοναχογιού του, του μικρού Φλινς. Η εντολή εκτελείται, αλλά ο νεαρός καταφέρνει την τελευταία στιγμή να δραπετεύσει.

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Ο φόβος οδηγεί τον Μάκβεθ να αναζητήσει ξανά μια νέα προφητεία. Οι τρεις μάγισσες τού λένε ότι δεν θα πεθάνει από το χέρι κανενός άντρα που βγήκε από τη μήτρα της μητέρας του. Η προφητεία τού δίνει μία μικρή ανακούφιση, αλλά ανίκανος πια να εμπιστευτεί οποιονδήποτε, μετατρέπεται σε τύραννο που σκοτώνει όποιον του αντισταθεί.

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Οι ενοχές πνίγουν τη Λαίδη Μάκβεθ και η σκέψη ότι χάνει το σύζυγό της από το σκοτάδι, την οδηγεί στην τρέλα. Ανίκανη πλέον να αντιδράσει, χάνεται μέσα σε οράματα του νεκρού παιδιού τους.

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Ντάνκαν, Μάλκολμ, επιστρέφει με σύμμαχο τον κόμη Μακντάφ να διεκδικήσει το θρόνο από τον Μάκβεθ, που ισχυρίζεται ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ο Μακντάφ του αποκαλύπτει ότι δεν βγήκε από τη μήτρα της μητέρας του, διότι τον έβγαλαν πρόωρα. Έτσι, ο Μάκβεθ παραδίδεται στον αναπόφευκτο θάνατό του.

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Καθώς η αυλαία πέφτει, ένα μικρό παιδί βρίσκει το πτώμα του Μάκβεθ. Είναι ο Φλινς. Παίρνει το σπαθί του βασιλιά στα χέρια του και χάνεται μέσα στην πόλη που ακόμα φλέγεται…

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Ο «Μάκβεθ», το θεατρικό αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είναι η ιστορία ενός ατρόμητου πολεμιστή και ηγέτη, που τον νίκησε η ίδια του η φιλοδοξία. Είναι μια διαχρονική ιστορία πάθους και φιλοδοξίας.

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Τραγικά και πανανθρώπινα πρόσωπα ο Μάκβεθ και η γυναίκα του, η Λαίδη Μάκβεθ, εμπλέκονται σ’ έναν σκοτεινό ιστό φιλοδοξίας, εξουσιομανίας, φόβου, ενοχών και παθών, που τους εμπλέκει και τους οδηγεί σε αναπόφευκτη καταστροφή.

Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών 2015, όπου ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα.

Ο «Μάκβεθ» του Τζάστιν Κερζέλ στην ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος