Τη δραματική ταινία «J.A.C.E.», συμπαραγωγής Ελλάδας (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου)-Πορτογαλίας-Τουρκίας-Ολλανδίας-Γαλλίας-ΠΓΔΜ 2011, προβάλλει η ΕΡΤ2, Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, στις 23:00.
Υπόθεση: Στα εφτά του χρόνια ο Jace βρίσκεται να ορφανεύει και δεύτερη φορά, όταν γίνεται μάρτυρας της μαζικής δολοφονίας των δικών του στο Αργυρόκαστρο και πέφτει στα χέρια των δολοφόνων -μιας σπείρας που «εξάγει» από την Αλβανία παιδιά για κάθε πιθανή εκμετάλλευση (μελλοντικούς ζητιάνους αλλά και πρώτη ύλη του εμπορίου οργάνων). Ο Jace θα καταλήξει στην Αθήνα, παιδί των φαναριών κι αμέσως έπειτα παιδί του αναμορφωτηρίου, για να περάσει αργότερα στην υπηρεσία σκοτεινών «κυρίων», μέσα σ’ έναν υπόκοσμο που δεν του εξασφαλίζει τίποτ’ άλλο, παρά μόνο αδιάκοπες, βίαιες απώλειες. Η ταινία παρακολουθεί την ανεστραμμένη Οδύσσεια του Jace σ’ ένα σύμπαν φόβου και φόνου, καθώς ψάχνει απελπισμένα για μια ταυτότητα, μια «οικογένεια» ή μια αγάπη που θα γίνει η δική του πατρίδα.
Το «J.A.C.E.» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του σκηνοθέτη, μετά το «Black Out». Έχει ταξιδέψει σε 37 διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει 11 βραβεία. Αφηγείται ένα σύγχρονο παραμύθι, με τίτλο το όνομα του ήρωά της, ενός σημερινού Όλιβερ Τουίστ. Τον φωνάζουν Jace, είναι ορφανός και η ζωή του είναι μια ανεστραμμένη, «νουάρ» Οδύσσεια. Κυνηγημένος από τα επτά του χρόνια και χωρίς ταυτότητα, θα βρει στο πρόσωπο της Μαρίας τον αληθινό έρωτα και το όνειρο μιας οικογένειας, καθώς βρίσκεται αναγκασμένος να την προστατέψει κι αυτήν και το παιδί της, από τις ίδιες συμμορίες που τον καταδιώκουν από μικρό.
Το «J.A.C.E» ξεκίνησε τη φεστιβαλική του πορεία από το Τόκιο και συνέχισε αποσπώντας το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, για τη Στεφανία Γουλιώτη, στο 52o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Κατόπιν, κέρδισε την εμπιστοσύνη των διανομέων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενώ έφυγε και με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής από το Βουκουρέστι, στο Romanian International Film Festival.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Μενέλαος Καραμαγγιώλης.
Φωτογραφία: Γιώργος Φρέντζος.
Σκηνικά: Ηλίας Λεδάκης.
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Πάνος Δαουλτζής.
Μουσική: Xρήστος Δεληγιάννης.
Tραγούδι: Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Ήχος-ηχοληψία: Μαρίνος Αθανασόπουλος.
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποτιώτης.
Βοηθoί σκηνοθέτες: Κατερίνα Μπαρμπάτσαλου, Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Ελίζα Γκορόγια.
Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης.
Φωτογράφος: Ιάσων Πάχος.
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα.
Διεύθυνση παραγωγής: Ανδρέας Στανωτάς, Πάρις Μπουρλέτος.
Εκτέλεση παραγωγής: Pausilypon Films, Blonde S.A.
Παραγωγή: Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Φένια Κοσσοβίτσα.
Παίζουν: Άλμπαν Ουκάζ, Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Ξάφης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Κόρα Καρβούνη, Ακύλλας Καραζήσης, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Τσορτέκης, Ντιόγκο Ινφάντε, Χρήστος Λούλης, Κώστας Μπερικόπουλος, Φράνκο Τρεβίζι, Σόμα Μπαντέκας, Γιώργος Μέλλος. Διάρκεια: 142΄
Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Άλλος. Ένας. Μπερδεμένος. Ελέφαντας.
Πίστευα πάντα αυτούς που λένε πως οι άνθρωποι, αν όχι και οι κοινωνίες, αφήνουν το αποτύπωμά τους κυρίως στα «ψιλά» των εφημερίδων: ένα αποτύπωμα σχεδόν ανεξάρτητο απ’ όσα κοσμοϊστορικά καταγράφονται στα πρωτοσέλιδα. Σ’ αυτό το ειδησεογραφικό περιθώριο ανήκει ο ήρωάς μου. Τον συνάντησα ή τον φαντάστηκα, δεν έχει σημασία. Του έδωσα ένα όνομα (J.a.c.e.), που όμως δηλώνει την απόλυτη ανωνυμία του. Του έδωσα και μια αλλιώτικη γλώσσα που, τελικά, ίσως και να είναι ο μόνος κώδικας επιβίωσης στη σημερινή εποχή. Οι περιπέτειές του -πραγματικές ή φανταστικές- είναι οι ελάχιστες που θα μπορούσε να ζήσει εκεί που βρέθηκε, όπως βρέθηκε. Το μόνο απόλυτα δικό του ήταν η ανάγκη του για μια αγάπη-καταφύγιο και πατρίδα. Τον άφησα να διαλέξει πού ανήκει.
Οι ορφανοί ελέφαντες, όπως και τα ορφανά παιδιά, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Παρατημένα, ανυπεράσπιστα και τρομοκρατημένα σ’ έναν κόσμο όπου οι νόμοι της ζούγκλας κυριαρχούν, μπορούν να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες θύματα ή δολοφόνοι. Είδα στην κοινή μοίρα αυτών των ορφανών, ομοιότητες που με έκαναν να θέλω να διηγηθώ την ιστορία τους. Ο J.a.c.e., άλλος ένας μπερδεμένος ελέφαντας, θα περιπλανηθεί από το τσίρκο στη ζούγκλα της Αθήνας μέχρι να βρει την ταυτότητα και το καταφύγιο που ψάχνει.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος