Μονόγραμμα -«Νάνος Βαλαωρίτης»

Το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του Νάνου Βαλαωρίτη που προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης, μεταδίδεται από την ΕΡΤ2 τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, στις 18:00. Η ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφική εξιστόρηση του σημαντικού μας ποιητή στο «Μονόγραμμά» του, αρχίζει μ’ ένα ποίημά του, το «Πιστεύω» και στην πορεία ακούγονται, διαβασμένα από τον ίδιο, κι άλλα χαρακτηριστικά ποιήματα της μεγάλης πνευματικής του παραγωγής.


Μονόγραμμα -«Νάνος Βαλαωρίτης»Ο ποιητής και συγγραφέας Νάνος Βαλαωρίτης, είναι ένας από τους πιο προικισμένους και παραγωγικούς συγγραφείς της γενιάς του ’40. Η βαθιά γνώση που έχει για την παγκόσμια λογοτεχνία όλων των εποχών και ιδίως για τη σύγχρονη, καθώς και η δυνατότητα του να γράφει σε τρεις γλώσσες (Γαλλικά, Αγγλικά και φυσικά Ελληνικά), δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στην αυτοβιογραφική του ταινία που γυρίστηκε το φθινόπωρο του 1987 στην Αθήνα.
Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάνη το 1921. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη Γερμανία και την Ελβετία. Επίσης, έζησε κατά μεγάλα διαστήματα στη Γαλλία και την Αγγλία. Το 1944 -ζώντας στην Ελλάδα- διέφυγε στη Μέση Ανατολή (Συρία-Παλαιστίνη-Αίγυπτο) κι από εκεί πήγε στην Αγγλία. Το 1953 συνάντησε τον Μπρετόν στο Παρίσι και εντάχθηκε στην ομάδα των υπερρεαλιστών. Στην Ελλάδα ζει το διάστημα 1960-1968 και εκδίδει το περιοδικό «Πάλι». Το Μάη του 1968 βρίσκεται στο Παρίσι και συμμετέχει στα γεγονότα μέσα από τις επιτροπές των φοιτητών. Τον Αύγουστο του 1968 φεύγει για την Αμερική, όπου ζει και διδάσκει Συγκριτική Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Η ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφική εξιστόρηση του σημαντικού μας ποιητή στο «Μονόγραμμά» του, αρχίζει μ’ ένα ποίημά του, το «Πιστεύω» και στην πορεία της ταινίας ακούγονται -διαβασμένα από τον ίδιο- και άλλα χαρακτηριστικά ποιήματα της μεγάλης πνευματικής του παραγωγής (Ποίηση, Κοιμητήρια, Οι φίλοι μας που μας άφησαν, Ήλιος του Μεσονυκτίου, Ποιητική Τέχνη, Κατάσταση Αντιπολιορκίας κ.ά.).

Στην ταινία, ο Νάνος Βαλαωρίτης μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του, την πολυγλωσσία που απέκτησε, τη σύνδεσή του με το κίνημα των Υπερρεαλιστών, για τα πρώτα του έργα, για τη Γλώσσα και την παράδοση, την ποίηση και την πεζογραφία, για τα θεατρικά έργα του και τον πεζό λόγο, για τη μεγάλη διακοπή της πνευματικής παραγωγής στη δεκαετία του ’50. Ακόμα, αναφέρεται αναλυτικά στο σύνολο του έργου του.

  • Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης
  • Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
  • Ηχοληψία: Βασίλης Κυριακόπουλος
  • Μοντάζ: Σπύρος Ανακτορίδης
  • Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος