«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2

Με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών από τον θάνατο του Ντέιβιντ Μπάουι (10 Ιανουαρίου 2016), ΕΡΤ2 μεταδίδει το βραβευμένο πολεμικό δράμα «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» (Merry Christmas Mr Lawrence), συμπαραγωγής Αγγλίας-Νέας Ζηλανδίας-Ιαπωνίας 1983, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, στις 00:30.

Σκηνοθεσία: Ναγκίσα Όσιμα.

Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Μπάουι, Τομ Κόντι, Ρουίτσι Σακαμότο, Τακέσι Κιτάνο, Τζακ Τόμσον.

Διάρκεια: 120΄

«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2Η σύγκρουση δύο πολιτισμών και μια δοκιμασία

του ανθρώπινου πνεύματος

Υπόθεση: Ιάβα, 1942. Ο Βρετανός λοχίας Τζον Λόρενς είναι αιχμάλωτος σ’ ένα γιαπωνέζικο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το οποίο διοικείται από τον Γιονόι, έναν αυστηρό άντρα με αρχές, στα μάτια του οποίου οι φυλακισμένοι είναι δειλοί που προτίμησαν να παραδοθούν παρά να αυτοκτονήσουν.

«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2Ο Τζον Λόρενς αποτελεί αίνιγμα ανάμεσα στους συγκρατούμενούς του, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να έχει ένα είδος επικοινωνίας με τους Ιάπωνες δεσμώτες του και μοιάζει ν’ αντιλαμβάνεται την κουλτούρα τους. Οι Ιάπωνες το γνωρίζουν και τον προκαλούν φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με το σύστημα αξιών τους.

«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2Οι συνθήκες δυσκολεύουν, όταν φέρνουν αιχμάλωτο τον σκληρό, υπερήφανο και θαρραλέο λοχαγό Τζακ Σέλιερς. Ο Λόρενς ξέρει πως οι φύλακες θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ηθικό του Σέλιερς και θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτό.

«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2Αυτό που θ’ ακολουθήσει δεν είναι απλά μια μάχη για επιβίωση είναι κάτι πολύ περισσότερο. Ο Τζον Λόρενς γίνεται μάρτυρας της σύγκρουσης δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών, αλλά και αυτής του συγκρατούμενού του Τζακ Σέλιερς με τον διοικητή Γιονόι.

«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2Η ταινία ενώνει δύο από τα αγαπημένα θέματα του Ναγκίσα Όσιμα: τον έρωτα και τη βία. Ο σκηνοθέτης αντιπαραθέτει τη στρατιωτική ακαμψία της παράδοσης με την ανθρωπιά, την απόλυτη χιμαιρική αντίληψη του ανδρισμού και της τιμής με τις συναισθηματικές και σεξουαλικές αδυναμίες, την ιαπωνική κουλτούρα με τη δυτική.

«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2Μία υπέροχη ταινία, γεμάτη εκπληκτικές ερμηνείες, που ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 1983, ενώ τιμήθηκε και με το Βραβείο BAFTA για το υπέροχο μουσικό σκορ του Ρουίτσι Σακαμότο.

«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2 «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2«Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» – Το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα στην ΕΡΤ2

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος