«Η ζωή αλλιώς» στην ΕΡΤ1 – «Σαρία και Βόρεια Κάρπαθος, η άγνωστη γη»

Στη Σαρία και τη Βόρεια Κάρπαθο ταξιδεύει η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η ζωή αλλιώς», με την Ινα Ταράντου, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, στις 17:00.

Ένα προσωποκεντρικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ1, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17:00.

“Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα”.

Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη Ζωή Αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η Ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

Ο δεύτερος κύκλος επεισοδίων κάνει πρεμιέρα με τον γενέθλιο τόπο της Ίνας Ταράντου, την πανέμορφη Κέρκυρα της μουσικής και των χρωμάτων. Η γαλήνια Κύθνος, η εντυπωσιακή Μήλος με τα σπάνια τοπία και τις γεύσεις της, η Σέριφος με την αφοπλιστική της απλότητα, η καταπράσινη Κεφαλλονιά και η Ιθάκη, το κινηματογραφικό Μεσολόγγι και η απόκρημνη Κάρπαθος είναι μερικές μόνο από τις στάσεις σε αυτό το νέο μεγάλο ταξίδι. Ο Νίκος Αλιάγας, ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Βασίλης Ζούλιας μερικοί από τους ανθρώπους που μας έδειξαν τους αγαπημένους τους προορισμούς αφού μας άνοιξαν την καρδιά τους.

Ιστορίες ανθρώπων που η καθημερινότητά τους δείχνει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν για πάντα, να ξαναγυρίσουν για πάντα ή πάντα να επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Η κάθε ιστορία μας δείχνει με τη δική της ομορφιά μια ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη Ζωή Αλλιώς όπου κι αν βρεθούμε. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα ζήσουμε μαζί τη ζωή σα να είναι μια Ζωή Αλλιώς. Θα γευτούμε, θα ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε. Και θα μάθουμε όλα αυτά που μόνο όταν μοιράζεσαι μπορείς να τα μάθεις.

«Η ζωή αλλιώς» στην ΕΡΤ1 – «Σαρία και Βόρεια Κάρπαθος, η άγνωστη γη»

Eπεισόδιο 14ο: «Σαρία και Βόρεια Κάρπαθος, η άγνωστη γη»

Γοητευτική, πεισματάρα και αγέρωχη η βόρεια Κάρπαθος, προσφέρει απλόχερα τις χάρες της σε εκείνους που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

Από τις αρχαιότητες της ακατοίκητης Σαρίας μέχρι το έρημο Τρίστομο και από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και τον Πελεκητό αρό, μέχρι το γλυκό Διαφάνι και την αετοφωλιά στα Σπόα … αφεθήκαμε σε ιστορίες πρωτόγνωρες.

Οι άνθρωποι εδώ είναι φαινομενικά σκληροί. Όμως τα αισθήματά τους είναι βαθιά, ανεξήγητα έντονα και μοναδικά.

Με τον Ντίνο, που είναι άνθρωπος της θάλασσας, βρεθήκαμε στη Σαρία, το γειτονικό νησί, προστατευόμενο από το δίκτυο Νatura, που χωρίζεται από την Κάρπαθο με μια στενή λωρίδα νερού. Η απομονωμένη και γαλήνια ακτογραμμή της αποτελεί αγαπημένο καταφύγιο για τις σπάνιες και ακριβοθώρητες μεσογειακές φώκιες. Στη Σαρία η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από Ιστορία, Σαρακηνιούς πειρατές, πρόβατα και αγριοκάτσικα, που πλέον είναι οι μοναδικοί κάτοικοί της.

Εκεί συναντήσαμε ένα άλλο, εντυπωσιακό αγριοκάτσικο ή μήπως έναν αίλουρο; Τον κύριο Μιχάλη τον βοσκό, που ο τρόπος του να κατεβαίνει τις απόκρημνες πλαγιές χρησιμοποιώ-ντας την γκλίτσα του, είναι ένα μοναδικό υπερθέαμα που σου κόβει την ανάσα.

Με τον κ. Νίκο, βρεθήκαμε στο Τρίστομο, σε αυτό το καλά κρυμμένο πέρασμα, στο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Καρπάθου. Ακούσαμε τις ιστορίες του για τη ζωή της επιβίωσης, τη Ζωή Αλλιώς, που τα παιδιά έβγαζαν φουσκάλες από το κουπί και από το σκάψιμο, και τα έβγαζαν πέρα μόνα τους με σύκα, σταφίδες, χυλοπίτες και ρύζι. Με τον κ. Γιώργο επισκεφτήκαμε το πιο ιερό μέρος, το πιο «δυνατό» ενεργειακά σημείο της Καρπάθου, τη Βρουκούντα. Μάθαμε για το διάσημο πανηγύρι της και τις 15σύλλαβες μαντινάδες που κρατάνε όλη νύχτα.

Από αυτόν όμως γνωρίσαμε και το “Πελεκητό αρός”, δηλαδή μια εντυπωσιακή πελεκημένη πισίνα στα βράχια.

Στο Διαφάνι φτιάξαμε και δοκιμάσαμε παραδοσιακές μακαρούνες παρέα με την Ειρήνη και την ανιψιά της, τη Μαρία.

Και για το τέλος, βρεθήκαμε κάπου στη μέση του νησιού, σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, τα Σπόα. Για να απολαύσουμε την καλύτερη θέα στο ανοιχτό Καρπάθιο πέλαγος. Παρέα με τον κ. Μιχάλη και τις μουσικές του, εκεί στην αετοφωλιά του που μας περίμενε. Που για εκείνον η Νέα Υόρκη στάθηκε μικρή, ενώ η Κάρπαθος μέσα στην καρδιά του, 10 φορές πιο μεγάλη από ολόκληρη την Αμερική.

Διότι εάν η ανάγκη κάνει κάποιους να ταξιδεύουν σε άλλα μέρη για μια Ζωή Αλλιώς, υπάρχουν πάντα οι ρίζες που τους τραβάνε πίσω.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος