«Η ζωή αλλιώς» στην ΕΡΤ1 – «Ιθάκη, το νησί του Νόστου»

Στην Ιθάκη, το νησί του Νόστου, ταξιδεύει η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η ζωή αλλιώς», με την Ινα Ταράντου, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου  2020, στις 16:50.

Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη Ζωή Αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η Ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

“Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα”.

Ιστορίες ανθρώπων που η καθημερινότητά τους δείχνει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν για πάντα, να ξαναγυρίσουν για πάντα ή πάντα να επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Η κάθε ιστορία μας δείχνει με τη δική της ομορφιά μια ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη Ζωή Αλλιώς όπου κι αν βρεθούμε. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα ζήσουμε μαζί τη ζωή σα να είναι μια Ζωή Αλλιώς. Θα γευτούμε, θα ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε. Και θα μάθουμε όλα αυτά που μόνο όταν μοιράζεσαι μπορείς να τα μάθεις.

«Η ζωή αλλιώς» στην ΕΡΤ1 – «Ιθάκη, το νησί του Νόστου»

Eπεισόδιο 17ο: «Ιθάκη, το νησί του Νόστου»

Η Ιθάκη είναι το νησί του προορισμού, το νησί της πατρίδας και της αγάπης προς αυτή. Το νησί του Νόστου. Τα γραφικά χωριά της έχουν απλότητα και αυθεντικότητα, ενώ το Βαθύ, χτισμένο γύρω από έναν φυσικό κόλπο, είναι πολύχρωμο και γαλήνιο.

Η Ιθάκη έχει πολλά θέλγητρα, καθώς πέρα από το μυθικό της παρελθόν έχει ένα ελκυστικό παρόν και ένα ακόμη πιο αισιόδοξο μέλλον.

Βρεθήκαμε στην Ανωγή και στην Εξωγή, αλλά και στο Κιόνι, το οποίο σύμφωνα με πολλούς, είναι το καλύτερο παραθαλάσσιο χωριό της Ιθάκης. Κατά τους ντόπιους μάλιστα, το Κιόνι είναι από μόνο του ένα νησί μέσα στο νησί!

Συναντήσαμε ανθρώπους όπως τον Στέλιο, που πήρε την καλύτερη απόφαση της ζωής του, να αφήσει την Αθήνα και να εγκατασταθεί εδώ. Τον Χρύσανθο και το τυροκομείο του, που δεν μπόρεσε να τον κρατήσει μακριά από την Ιθάκη ούτε ένα τόσο μαγικό μέρος όπως η Σαντορίνη. Βρήκαμε τη Σοφία που αναζητεί το χαμόγελο στα πρόσωπα όσων τρώνε από τα χεράκια της και την Αντιόπη, την ασυρματίστρια του Εμπορικού Ναυτικού που μέσα στη συλλογή της με τα παλιά αντικείμενα, κρύβει μνήμες, αγάπες και απώλειες.

Αλλά και τον Παναγιώτη που, αν και πολύ νέο παιδί, βαρέθηκε ήδη την πολυκοσμία της πόλης και ήρθε εδώ αναζητώντας ησυχία και μοναχικότητα. Όλοι τους ηρέμησαν, συνάντησαν τον εαυτό τους και την αγάπη, αγάπη για τους άλλους και για τη δουλειά τους, για ανθρώπους Ιόνιους, Θιακούς, αγάπη για όλες τις νόννες και τους νόννους που λένε ιστορίες.

Στην Ιθάκη δεν μπορούσαμε να μην ακούσαμε και τη μουσική της. Τη Φιλαρμονική της με τη μεγάλη ιστορία και τον μαέστρο της, τον Γιώργο, που για εκείνον μια καλή ημέρα στην Ιθάκη, τελειώνει με λίγο Μότσαρτ! «Η ζωή αλλιώς» στην ΕΡΤ1 – «Ιθάκη, το νησί του Νόστου»

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος