Η σαμπάνια έδρασε ως παυσίλυπο στην πανδημία αφού οι πωλήσεις πέρυσι έφθασαν σε ύψη ρεκόρ

Άφθονος έρευσε ο καμπανίτης οίνος στη χρόνια που έφυγε και μάλιστα σε σημείο να καταγράψει ρεκόρ κατανάλωσης όλων των εποχών.

Οι παραγωγοί της κοσμοξακουσμένης σαμπάνιας, έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν αφού οι πωλήσεις και οι εξαγωγές του ελίτ αυτού αφρώδους κρασιού ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και μάλιστα σε εποχή πανδημίας, με πολλά λοκντάουν σε όλο τον κόσμο και με μπαρ και εστιατόρια να έχουν κατεβασμένα ρολά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η ένωση των παραγωγών του καμπανίτη, που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 16.000 οινοπαραγωγούς και 320 οίκους παραγωγής σαμπάνιας ανακοίνωσε πως η Γαλλία εξήγαγε το 2021 τον  αριθμό ρεκόρ των  180 εκατομμυρίων  μπουκαλιών, μια αύξηση κατά 38% σε σύγκριση με  την προηγούμενη χρονιά. Όσο για τις πωλήσεις σαμπάνιας ανά τον κόσμο, χτύπησαν και αυτές ρεκόρ φθάνοντας τα 5,5 εκατ. ευρώ .

Με τον τουρισμό στο ναδίρ και τις εορταστικές εκδηλώσεις δραστικά μειωμένες λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι άνθρωποι που διακινούν το πολυτελές ποτό αποδίδουν την έξαρση των πωλήσεων στην κατ´οικον χρήση του προϊόντος από τους καταναλωτές οι οποίοι επέλεξαν το γιορταστικό αφρώδες κρασί  ως αντιστάθμισμα χαράς  απέναντι στην κατήφεια και τη ζοφερή διάθεση που προκαλεί ο κορωνοϊός .

Η σαμπάνια άλλωστε υπήρξε πάντα το σημείο αναφοράς και το απαραίτητο τερψιλαρύγγιο συνοδευτικό αφού ποτέ δεν έκανε διάκριση στους εορτασμούς.

Από την αποφοίτηση μέχρι τη συνταξιοδότηση συνοδεύει και παρακολουθεί όλα τα ευτυχή και  σημαντικά ορόσημα στις ζωές των ανθρώπων.

Madame de Pompadour, η κύρια ερωμένη του Λουδοβίκου XV τον 18ο αιώνα, λέγεται ότι σέρβιρε 1.800 μπουκάλια σε ένα μόνο πάρτι. Και η παράδοση των προπόσεων σαμπάνιας στους γάμους, που εξακολουθεί  πανταχού παρούσα στη σύγχρονη εποχή, χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Η σαμπάνια μαρτυρά με το όνομα της, την προέλευσή της . Η ιστορική επαρχία της Καμπανίας στη Βορειονατολική Γαλλία , 160 χλμ ανατολικά του Παρισιού , έχει το μοναδικό στον κόσμο προνόμιο να καλλιεργεί και να παράγει το ονομαστό λευκό αφρώδες κρασί με την οικουμενική αναγνωρισιμότητα

Τα αυστηρά όρια των 84.016 στρεμμάτων στην επαρχία  της Καμπανίας έχουν οριοθετηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται καλλιεργούνται στις βέλτιστες καιρικές συνθήκες για αυτό που αναζητούν  να επιτύχουν οι παραγωγοί. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα πιο όξινα σταφύλια ιδανικά για αφρώδες κρασί και τα χαμηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας περιορίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης των σταφυλιών για να επιτύχουν τη φρεσκάδα και την τραγανότητα που χρειάζονται για τη σαμπάνια.  Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την βέλτιστη καλλιέργεια του σταφυλιού .

Υπάρχει σχεδόν ιδανική βροχόπτωση , ενώ το έδαφος, το οποίο περιέχει πορώδεις εναποθέσεις κιμωλίας που έχουν απομείνει από την αφθονία των οστρακοειδών που κατοικούσαν  σε μια αρχαία θάλασσα εκατομμύρια χρόνια πριν κατά τη Μεσοζωική εποχή, συμβάλλει στη σταθερή παροχή νερού στους αμπελώνες.

Όταν το χώμα είναι πολύ υγρό, το νερό μουλιάζει σαν σφουγγάρι ενώ όταν είναι στεγνό απελευθερώνει το νερό.

Οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί της Καμπανίας θα απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους μετά από μια κακή χρονιά  αφού πέρυσι η περιοχή τους χτυπήθηκε από έντονους παγετούς που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Γαλλικού Βορρά σε ποσοστό 80% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οινοποιητικών Εταιριών.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος