«Οι όμηροι του Ποζάρεβιτς» – Μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του Πρώτου Προγράμματος

Ένα άγνωστο γεγονός, τους ομήρους του Ποζάρεβιτς, που συνέβη πριν από 100 χρόνια ακριβώς, μία σκοτεινή σελίδα της ελληνικής Ιστορίας στα τέλη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, φέρνει στο φως η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και την ΕΡΤ Σερρών.

Εννέα χιλιάδες όμηροι από τη Νέα Ηράκλεια Σερρών (τότε, Τζουμαγιά) και τα γύρω χωριά, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από τους Βούλγαρους περιπλανώνται στον βαλκανικό χώρο (Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία) για να καταλήξουν στο Ποζάρεβιτς της Σερβίας. Και ένας επιζήσας, ο οποίος αφηγείται τη ροή του ανθρώπινου «κοπαδιού», καθώς διασχίζει υγρά και χερσαία σύνορα και μεταφορτώνεται σε ποταμόπλοια και τρένα. Ο αιώνας των διωγμών, των εκτοπισμών και των μεγάλων μετακινήσεων έχει ήδη αρχίσει. Οι ανθρώπινες ροές εντός της Βαλκανικής Χερσονήσου είναι πλέον ορατές.

7

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» μεταδίδει τη συγκλονιστική μαρτυρία του επιζήσαντα Ιωάννη Πασχαλιά για το ταξίδι της ομηρίας, τη ζωή στο Ποζάρεβιτς, αλλά και για την επιστροφή των ομήρων που επέζησαν του εκτοπισμού στις πατρογονικές τους εστίες. Στο δρόμο του γυρισμού, η μάνα του φόρεσε στο άψυχο σώμα της πρώτης θυγατέρας της ένα ολοκαίνουργιο φουστάνι που το φυλούσε στο σεντούκι, και, λίγο αργότερα  αποχαιρέτισε για πάντα και το στερνοπούλι της, το κορίτσι της οικογένειας Πασχαλιά που γεννήθηκε στο Ποζάρεβιτς.

Για πρώτη φορά, οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον ίδιο τον επιζήσαντα να αφηγείται όσα συνέβησαν τη διετία 1917-1918, ένα μοναδικό τεκμήριο που προστίθεται πλέον στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί με ταυτόχρονη δικτύωση του Πρώτου Προγράμματος και της ΕΡΤ Σερρών. Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος, στην Αγία Παρασκευή, θα βρίσκεται ο Θωμάς Σίδερης, ο οποίος θα συντονίσει την εκπομπή, ενώ στο στούντιο της ΕΡΤ Σερρών θα βρίσκονται ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Κασάπης, η Ελένη Πασχαλιά-Γκένιου, κόρη του επιζήσαντα Ιωάννη Πασχαλιά, η καθηγήτρια των ΤΕΙ Σερρών Λίλα Θεοδωρίδου, ο γιατρός Γιώργος Κουτσάκης, καθώς και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων του δήμου Ηράκλειας Σερρών.

Για την ομηρία των Τζουμαγιωτών μιλά στην εκπομπή ο ιστορικός και πρώην διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ποζάρεβιτς, Μιρολιούμπ Μανοΐλοβιτς. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση με το Βελιγράδι, όπου η Ιοάνκα Τζόρτζεβιτς, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και απόγονος οικογένειας ομήρων, θα αφηγηθεί τις ημέρες ομηρίας των δικών της ανθρώπων στο Ποζάρεβιτς.

6

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Κασάπης Θωμάς Σίδερης.

Αφηγήσεις: Άγης Γυφτόπουλος.

Μεταφράσεις: Ιβάνα Τζόρτζεβιτς.

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη.

Παραγωγή ηχογραφημένων μερών: Αλέξανδρος Κασελάκης – Γεράσιμος Αντύπας.

Τρέιλερ εκπομπής: Μαρία Κλάδου.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8, στην ΕΡΤ Σερρών FM 96.4 και 101.5 MHz και στη Φωνή της Ελλάδας στα βραχέα.

Info:

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, ώρα 12:00 – 14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Οι όμηροι του Ποζάρεβιτς»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto / radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece /webradio.ert.gr/serres

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ