«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου» στην ΕΡΤ2

Η βραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ 15 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2011, «Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου» (The Story of Film: An Odyssey)  που προβάλλει η ΕΡΤ2, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, στις 20:00, καταγράφει ολόκληρη την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του ιστορικού κινηματογράφου Μαρκ Κάζινς, η σειρά ερευνά την ιστορία της κινηματογραφικής καινοτομίας, αλλά και πώς οι κινηματογραφιστές επηρεάστηκαν τόσο από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής τους όσο και μεταξύ τους.

Εκτείνεται από τα πρώτα βήματα του βωβού κινηματογράφου, την ανάδυση του Χόλιγουντ και του σταρ σίστεμ μέχρι την καλλιτεχνική εξέλιξη του κινηματογράφου στη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία και τις ΗΠΑ.

«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου» στην ΕΡΤ2

Είναι μια συναρπαστική ξενάγηση παγκοσμίως στις μεγαλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, με συνεντεύξεις θρυλικών σκηνοθετών και ηθοποιών, όπως ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, η Τζέιν Κάμπιον, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Λαρς φον Τρίερ, ο Στάνλεϊ Ντόνεν, η Κλαούντια Καρντινάλε κ.ά.

Επεισόδιο 8o:  «Νέοι σκηνοθέτες, νέα ρεύματα»  (New directors, new form)

1965 – 1969: Τα νέα ρεύματα σε όλο τον κόσμο

Το επεισόδιο αυτό εστιάζει στην ιστορία της εκθαμβωτικής δεκαετίας του ’60 στον κινηματογράφο σε όλο τον κόσμο. Στο Χόλιγουντ, ο θρυλικός κινηματογραφιστής Χάσκελ Γουέξλερ αποκαλύπτει πώς το ντοκιμαντέρ επηρέασε τις κυρίαρχες ταινίες.

Οι κλασικές πλέον ταινίες «Easy Rider» («Ξένοιαστος καβαλάρης»)  και «2001: A space Odyssey» («2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος») σηματοδοτούν μια νέα εποχή στον αμερικανικό κινηματογράφο. Και καθώς νέα ρεύματα στον κινηματογράφο εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, ανακαλύπτουμε τις ταινίες των Ρομάν Πολάνσκι, Αντρέι Ταρκόφσκι και Ναγκίσα Όσιμα. Ο μαύρος αφρικανικός κινηματογράφος γεννιέται και μιλάμε αποκλειστικά με τον Ινδό σκηνοθέτη Mani Kaul.

Βραβεία:

  • Βραβείο Πίμποντι 2013. Πρόκειται για παγκόσμιο βραβείο, που απονέμεται για την άριστη δουλειά στο Ραδιόφωνο και στην Τηλεόραση.
  • Βραβείο Κιούμπρικ στο Traverse City Film Festival.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κάζινς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος