ertnews.gr

“Η νύχτα του Σαν Λορέντζο” στην ΕΡΤ2

22/07 20:31
“Η νύχτα του Σαν Λορέντζο” στην ΕΡΤ2

Το λυρικό αντιπολεμικό αριστούργημα, παραγωγής Ιταλίας 1982, “Η νύχτα του Σαν Λορέντζο”, σε σκηνοθεσία Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, προβάλλει η ΕΡΤ2, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 11 το βράδυ.

 

Υπόθεση: Η ταινία παρακολουθεί τους κατοίκους μιας μικρής ιταλικής πόλης προς το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ήττα των Γερμανών φαντάζει βέβαιη και καθώς τα στρατεύματά τους οπισθοχωρούν προς τη Γερμανία, αφήνουν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής και λεηλασίας. Οι Γερμανοί σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν διάφορα κτίρια του τοσκανικού χωριού Σαν Μαρτίνο κι έχουν ειδοποιήσει τους κατοίκους του να μαζευτούν στον καθεδρικό ναό τους.

Τη Νύχτα του Σαν Λορέντζο (ή Νύχτα των Πεφταστεριών, στις 10 του Αυγούστου), οι μισοί από τους κατοίκους του Σαν Μινιάτο παραμένουν μέσα στην εκκλησία, επικαλούμενοι την πίστη τους. Οι άλλοι μισοί, ντυμένοι στα μαύρα, βγαίνουν έξω να ψάξουν για τους Αμερικανούς στρατιώτες, που σύμφωνα με τις φήμες, είναι κάπου εκεί γύρω και απελευθερώνουν πόλεις στο διάβα τους.

Χρόνια αργότερα, μια τέτοια νύχτα του καλοκαιριού, μια νύχτα… έναστρων ευχών, μια γυναίκα –που στα έξι της χρόνια είχε βρεθεί στην ομάδα των κατοίκων που έφυγαν από το χωριό τους– αφηγείται στον γιο της την ιστορία…

Η ταινία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες το 1982 και θεωρείται από τις καλύτερες του ιταλικού σινεμά και ίσως είναι η καλύ­τερη των αδελφών Ταβιάνι.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο χωριό Σαν Μινιάτο, της επαρχίας της Τοσκάνης, στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ιστορία παρέμεινε στις μνήμες των κατοίκων του χωριού και συνδέθηκε με την έναστρη νύχτα, οπότε και επιτελέστηκε η θηριωδία των ναζί. Εντέλει, η ιστορία χαράχτηκε στην ντόπια λαϊκή παράδοση, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και έφτασε στα αυτιά των αδελφών Ταβιάνι, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην περιοχή αυτή άλλωστε.

Ένα ακόμη ξεχωριστό στοιχείο της ταινίας είναι η μουσική σύνθεση του Νικόλα Πιοβάνι, ενός εκ των σημαντικότερων Ιταλών συνθετών κινηματογραφικής μουσικής μαζί με τους Νίνο Ρότα, Ένιο Μορικόνε και Εγκίστο Μάγκι. Το σάουντρακ της ταινίας «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο», θεωρείται από τα πλέον χιλιοακουσμένα και αγαπημένα του ιταλικού σινεμά.

Παίζουν: Ομέρο Αντονούτι, Μαργκαρίτα Λοζάνο, Κλαούντιο Μπιγκάγκλι, Μίριαμ Γκουντέλι, Μάσιμο Μπονέτι, Ενρίκα Μαρία Μοντούνιο, Σαμπίνα Βανούτσι, Τζιόρτζιο Νάντι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version