Η Μαρίζα Κωχ στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2

Το επεισόδιο με θέμα τη ζωή της Μαρίζα Κωχ έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, στο «Μονόγραμμα», που μεταδίδεται την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 και ώρα 22:15.
Ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας έχει η Μαρίζα Κωχ, καταξιωμένη τραγουδίστρια, συνθέτρια και στιχουργός. Υπηρετεί με συνέπεια και συνείδηση ευθύνης την ελληνική παραδοσιακή μουσική και όχι μόνο, με καθοριστικό και πολυσήμαντο έργο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έζησε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της στη Σαντορίνη, όπου είχε τα πρώτα μουσικά ακούσματα και έμαθε να ψέλνει. Οι μνήμες από τη Σαντορίνη -όπως λέει η ίδια- την καθόρισαν και είναι αυτές που την οδηγούν σε όλη της τη ζωή.

Η Μαρίζα Κωχ στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2
Γιώργος Σγουράκης, Μαρίζα Κωχ

Στην αυτοβιογραφική της ταινία η Μαρίζα Κωχ αναφέρει το γάμο της, το πώς ξαναγύρισε στην Αθήνα 16 χρόνων, το σπίτι στα Αναφιώτικα, τις δυσκολίες τότε της ζωής, τις σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο, την εργασία της σε βιβλιοδετείο. Μιλάει για την καλλιτεχνική της πορεία, την πρώτη της παρουσία στο πάλκο σε μπουάτ, για τη βραδιά της δικτατορίας, τις πρώτες συναυλίες διαμαρτυρίας στο εξωτερικό και τις μετέπειτα συνεργασίες της με τον Νίκο Χουλιάρα, τον Μάνο Λοΐζο και φυσικά με τον Διονύση Σαββόπουλο στο «Ροντέο», αργότερα με τον Νίκο Ξυλούρη και ύστερα με τον Γιάννη Γλέζο. 

Πρώτος δίσκος με τεράστια απήχηση ο «Αραμπάς», που έγινε ο πρώτος χρυσός δίσκος που δόθηκε στην Ελλάδα. Ο Μάνος Χατζιδάκις της πρότεινε να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της Eurovision το 1976, με ένα δικό της τραγούδι διαμαρτυρίας για την Κύπρο και ήταν το «Παναγιά μου – Παναγιά μου». Το 1980 είναι η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης που εμφανίζεται στην Κίνα με τεράστια αποδοχή. Έχει βραβευτεί από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού και δεκάδες φορείς.

Οι μελωδίες της είναι συνυφασμένες με ποιητές, όπως τον Βάρναλη, τον Καββαδία, τον Γιώργο Σαραντάρη, τη Σαπφώ κ.ά. Η Μαρίζα Κωχ έχει τραγουδήσει σε συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο και η ίδια λέει πως έχει κάνει τρεις φορές το γύρο του κόσμου.

Η συνθετική – στιχουργική της δημιουργία με το σπάνιο προσωπικό της ηχόχρωμα, έχει αποτυπωθεί σε πάνω από 23 προσωπικούς μεγάλους δίσκους, σε συμμετοχή σε δίσκους άλλων, σε παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις και σε βιβλία με συνημμένα Cd, όπως το «Με τη Μαρίζα τραγουδώ, Ελληνικά μαθαίνω» και «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια».

Το έργο της και την προσφορά της στη νέα γενιά συνεχίζει και τώρα με το «Εργαστήρι Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου της Μαρίζας Κωχ», για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο την παραδοσιακή μουσική έκφραση.

Η Μαρίζα Κωχ στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος