Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στην «Αφύλαχτη Διάβαση»

Στο χρονικό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ακριβώς 75 χρόνια μετά, είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12:00, από το Πρώτο Πρόγραμμα.

H ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στους πρόποδες της Οίτης, έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις δολιοφθοράς ενάντια στους κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Υλοποιήθηκε με επιτυχία τη νύχτα της 25ης προς την 26η Νοεμβρίου 1942, από κοινού, από δυνάμεις του ΕΛΑΣ (150 άνδρες υπό τον Άρη Βελουχιώτη που δρούσαν στην περιοχή της Ρούμελης), του ΕΔΕΣ (60 άνδρες υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα που είχαν έρθει με πορεία από την Ήπειρο) και από μία 12μελή ομάδα σαμποτέρ, μέλη της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάγερς και υπαρχηγό τον ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στην «Αφύλαχτη Διάβαση»

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται μαρτυρίες επιζησάντων, αλλά και συγγενών των Βρετανών σαμποτέρ που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας. Μεταξύ άλλων, ακούγονται η μαρτυρία του μοναδικού Έλληνα σαμποτέρ -μέλους της βρετανικής αποστολής- Θέμη Μαρίνου, καθώς και η συνέντευξη που παραχώρησε  η κόρη του, Πένυ Μαρίνου, στο Πρώτο Πρόγραμμα. Για τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Νικηφόρο (Δημήτρη Δημητρίου) μιλά η αδελφή του, Κατίνα Ψαριανού. Για τον πατέρα του Nathaniel Barker, Βρετανό σαμποτέρ, μιλά ο γιος του Frank Barker. Επίσης, ο Γεώργιος Παπακυριαζής ξετυλίγει την ιστορία του πατέρα του,συνταγματάρχη Αθανασίου Παπακυριαζή, μέχρι την εκτέλεσή του, λίγες ημέρες μετά την ανατίναξη της γέφυρας και φέρνει στο φως ένα μοναδικό ντοκουμέντο.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, ώρα 12:00 – 13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, 75 χρόνια μετά»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος