ΕΡΤ3 – «Ελλήνων δρώμενα» – «Μαντολίνο»

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, στις 18:00, η εκπομπή της ΕΡΤ3, «Ελλήνων δρώμενα», μάς ταξιδεύει στην Κρήτη και εστιάζει την έρευνα της στο μαντολίνο, ένα μουσικό όργανο που έχει γράψει ένδοξη μουσική και ποιητική ιστορία.

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.

Τα «Ελλήνων δρώμενα» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.

ΕΡΤ3 – «Ελλήνων δρώμενα» – «Μαντολίνο»Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής. Στο φετινό της ταξίδι, από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων – πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…

ΕΡΤ3 – «Ελλήνων δρώμενα» – «Μαντολίνο»

Eπεισόδιο 9ο: «Μαντολίνο»

Αν εξερευνήσει κανείς την Κρήτη από άκρη σε άκρη της, σε κάθε σπίτι θα βρει ένα μαντολίνο! Πιθανώς τα μαντολίνα να αριθμούνται περισσότερα από τις λύρες, οι οποίες έχουν αποκτήσει διαχρονικά κυρίαρχη θέση στη μουσική ταυτότητα της Κρήτης.
Στο ταξίδι μας στην Κρήτη, εστιάζουμε την έρευνά μας στην άγνωστη μεν αλλά με βαθιές ρίζες μουσική καταγωγή του μαντολίνου. Ενός οργάνου, που στα θαυμαστά χέρια των δεξιοτεχνών του, έχει γράψει ένδοξη μουσική και ποιητική ιστορία στην Κρήτη.
Μια ερευνητική διαδρομή στους τόπους και στους ανθρώπους της μουσικής, που μας αποκαλύπτει τους μύθους και την πραγματικότητα της προέλευσης και της καθιέρωσης του μαντολίνου στην Κρητική διαχρονία. Από το συνεχές Μεσογειακό ταξίδι του στους αιώνες, τον Βιτσέντζο Κορνάρο, τις μαντολινάτες του Ηρακλείου, μέχρι τους σημερινούς μουσικούς εκτελεστές του στην λαϊκή Κρητική διασκέδαση.

ΕΡΤ3 – «Ελλήνων δρώμενα» – «Μαντολίνο»Ο μουσικός και εκφραστικός χαρακτήρας του μαντολίνου, οι πτυχές της εξέλιξής του, τόσο σε μουσικό όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο, η παρουσία του και ο σημερινός ρόλος του στην μουσική έκφραση. Οι τεχνικές επιτέλεσής του, οι δυνατότητές του σε σχέση με τα άλλα μουσικά όργανα της Κρήτης και η θέση που κατέχει στην Κρητική μουσική κοινότητα.
Στην αναζήτησή μας στις γεωγραφικές κατά τόπους διάφορες εκδοχές του, συναντήσαμε τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες δημιουργούς και εκφραστές του ξεχωριστού αυτού οργάνου.
Ο Μιχάλης Σταυρακάκης, ο Νίκος Πατενταλάκης, ο Κωστής Αβυσσινός, ο Πάρις Περυσινάκης, ο Μιχάλης Κονταξάκης, ο Γιώργης Βρέντζος – Κάτης και ο Βασίλης Δραμουντάνης μας χαρτογραφούν τα ξεχωριστά μουσικά ιδιώματα του μαντολίνου από τις αστικές ακρογιαλιές των πόλεων έως τα άγρια βουνά του Ψηλορείτη, οπού η μαγεία του διέπρεψε μέρες και νύχτες στα μοναδικά γλέντια της παρέας και της κοινότητας.

ΕΡΤ3 – «Ελλήνων δρώμενα» – «Μαντολίνο»

Σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης, Γιάννης Φώτου
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Γιώργος Πατεράκης, Μιχάλης Παπαδάκης
Ηχοληψία: Γιάννης Καραμήτρος, Θάνος Πέτρου
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Τσάντε

ΕΡΤ3 – «Ελλήνων δρώμενα» – «Μαντολίνο»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος