ΕΡΤ3 – «Ελλήνων δρώμενα»: Αμοργός – Γιακουμής Γαβράς

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, στις 18:00, η εκπομπή «Ελλήνων δρώμενα» της ΕΡΤ3, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, μας ταξιδεύει στο νησί του απέραντου γαλάζιου, την Αμοργό, και μας παρουσιάζει τον βιολιστή Γιακουμή Γαβρά.

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.

Τα «Ελλήνων δρώμενα» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής. Στο φετινό της ταξίδι, από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων – πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους – και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση -, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.

Eπεισόδιο 1ο : «Αμοργός – Γιακουμής Γαβράς»

Το φετινό ταξίδι της εκπομπής «Ελλήνων δρώμενα» στην συχνότητα της ΕΡΤ3 ξεκινάει με την ξεχωριστή ιστορία ενός νέου μουσικού και ενός μοναδικού νησιού. Με την ιδιαίτερη βιογραφία του βιολιστή Γιακουμή Γαβρά στην υπέροχη Αμοργό!
Η εκπομπή προτείνει στο ευρύ κοινό ένα νέο βιολιστή με ξεχωριστό ταλέντο στην τέχνη του, τον Γιακουμή Γαβρά. Ένα εξαιρετικό δεξιοτέχνη που στο βιολί του καθρεφτίζει την απαράμιλλη μουσικοχορευτική υπόσταση της Αμοργού.
Ο Γιακουμής Γαβράς μας ξεναγεί στους τόπους και στους ανθρώπους της Αμοργού, αποκαλύπτοντας στο φακό της εκπομπής την βιωματική επαφή του, τόσο με τους ανθρώπους της μουσικής του τέχνης, όσο και με την παράλληλη αγροτική του δραστηριότητα στο κύκλο του χρόνου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιλογή του για μόνιμη διαμονή στο νησί του.
Ο Γιακουμής Γαβράς, ως ξεναγός και ερμηνευτής της μουσικοχορευτικής ανθολογίας της Αμοργού, μας παρουσιάζει αποκαλυπτικά τα ξεχωριστά ιδιώματα των επιμέρους τόπων και των ανθρώπων του νησιού, επισκεπτόμενος τους συναδέλφους και δασκάλους του μουσικούς και «συνδιαλεγόμενος» μουσικά μαζί τους. Μέσω της μουσικής μας μεταφέρει παραστατικά σε χρόνους, εποχές, ήθη και συμπεριφορές άγνωστες στο ευρύ κοινό επισκεπτών της Αμοργού. Στις εποχές που μεσουρανούσαν οι ένδοξοι συνάδελφοί του βιολιστές, ο Μ. Σκοπελίτης, ο Ν. Στεφανόπουλος και ο Γ. Νομικός – Καζατζίδης.
Ο φακός της εκπομπής εισχωρεί και καταγράφει την συνήθως αθέατη δράση της καθημερινότητας του Γιακουμή Γαβρά, εμφανίζοντας μια πολύπλευρη επενέργεια γύρω από τα ουσιώδη ζητήματα της ζωής του και της αγροτικής οικονομίας των νησιών του Αιγαίου, όπως είναι οι καλλιέργειες, τα αλωνίσματα, η κτηνοτροφική παραγωγή κ.α.

Σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης, Γιάννης Φώτου
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Γιώργος Πατεράκης, Μιχάλης Παπαδάκης
Ηχοληψία: Γιάννης Καραμήτρος, Θάνος Πέτρου
Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Τσάντε

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος