ΕΡΤ3 – Αφιέρωμα – «Το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς»

Μία ταινία τεκμηρίωσης «Η χορωδία του Ολοκαυτώματος», και το ντοκιμαντέρ «Τα Βρέφη της Άριας Φυλής» περιλαμβάνει το αφιέρωμα της ΕΡΤ3 για τη συμπλήρωση 75 χρόνων (15 Μαρτίου 1943) από την αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη του πρώτου τρένου για το Άουσβιτς, που μεταδίδεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και ώρα 22:00. 

ΕΡΤ3 – Αφιέρωμα – «Το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς»

Ειδικότερα, στις 22:00 μεταδίδεται η ταινία «Η Χορωδία του Ολοκαυτώματος» (Defiant Requiem) του Νταγκ Σουλτς. Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον Τσέχο διευθυντή ορχήστρας Rafael Schächter, ο οποίος, μαζί με τους συγκρατούμενούς του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αποφάσισε να αντιδράσει στη βία και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης με την τέχνη και τη μουσική. Η δράση τους είχε ως αποκορύφωμα τη δημιουργία χορωδίας 150 κρατουμένων, οι οποίοι ερμήνευσαν το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι για να πουν, μέσω της μουσικής, όσα δεν θα τολμούσαν ποτέ.

Αργότερα, στις 23:30 μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Τα Βρέφη της Άριας Φυλής» (The Nazi Nurseries) του Sylvain Oizan Chapon. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί εφάρμοσαν ένα μυστικό πρόγραμμα αναπαραγωγής της ‘‘Άριας φυλής’’ που ονομαζόταν Lebensborn. Γεννημένα σε ειδικά βρεφοκομεία, τα παιδιά έπρεπε να ανανεώσουν τις τάξεις των SS για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ‘‘Άριας φυλής’’. Όλα τα αρχεία των βιολογικών γονέων τους διαγράφηκαν. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά εξακολουθούν να ζουν και έχουν προσπαθήσει να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Εικονογραφημένο με τις μαρτυρίες των θυμάτων, αυτό το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα εγκλήματα του Αδόλφου Χίτλερ και των ακολούθων του.

ΕΡΤ3 – Αφιέρωμα – «Το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος