ΕΡΤ1 – «Europe»

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή μετά  την απόφαση  της Άνγκελα Μέρκελ να μη διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία στη Γερμανία, η κόντρα Ιταλίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του προϋπολογισμού  και  το μέλλον των προτάσεων για αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής με στόχο τη βαθύτερη ενοποίηση με ορίζοντα το 2025  είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής  «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στις 13:30.

Η νέα ήττα των δυνάμεων του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία στις πρόσφατες εκλογές στο κρατίδιο της Έσης δημιουργούν νέα δεδομένα σε μία από τις δύο χώρες-πυλώνες της Ένωσης. Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να μη θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του CDU φέρνει μια νέα κατάσταση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ευνοεί τις προτάσεις για γενικότερες αλλαγές (κοινό προϋπολογισμό, ευρωομόλογα κ.λπ.)  και θέτει σε αμφισβήτηση την αναγκαία επανεκκίνηση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Την ίδια ώρα, η σχετική αστάθεια μπορεί να ενισχύσει τους δεξιόστροφους ευρωσκεπτικιστές και  αντιευρωπαϊστές στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

Γιατί προχώρησε σ’ αυτή την απόφαση η Μέρκελ; Πόσο εύθραυστη είναι πια η γερμανική κυβέρνηση; Αντιστρέφει το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη στο δρόμο για τις ευρωεκλογές; Θα προχωρήσει το σχέδιο Μέρκελ–Μακρόν για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης; Πόσο εφικτό είναι πια να υπάρξει κοινός προϋπολογισμός για τις χώρες της ευρωζώνης; Ποια είναι η «λέσχη των 8 γερακιών»; Κερδίζουν έδαφος τα σχέδια για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος να αποτελέσει στο μέλλον το σημείο αναφοράς και τον συνδετικό κρίκο της Ένωσης; Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές;

 Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ιταλία. Το κρίσιμο θέμα του προϋπολογισμού. Η κόντρα της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και οι πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Θα βρεθεί λύση μέχρι τις 13 Νοεμβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία; Πώς αντιδρούν οι αγορές; Επηρεάζεται και πώς η ελληνική οικονομία;

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, καθώς και οι δημοσιογράφοι Θανάσης Παπανδρόπουλος και  Άγγελος Αθανασόπουλος.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος