Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες του Κίζδερβεντ, στην «Αφύλαχτη Διάβαση»

Ένα μοναδικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ-φόρος τιμής στους πρόσφυγες του Κίζδερβεντ, συμπαραγωγής του Πρώτου Προγράμματος, της Φωνής της Ελλάδας και της ΕΡΤ Σερρών, παρουσιάζεται στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12:00-13:00.

Υπήρχε κάποτε ένα μικρό ορεινό χωριό της Μικράς Ασίας ανάμεσα στην Προύσα και τη Νίκαια της Βιθυνίας, στο οποίο κατοικούσαν μόνο χριστιανοί. Κατά μία άποψη, οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από την Οχρίδα, περιπλανώμενοι στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όπως και να έχει, πάντως, αυτό που χαρακτηρίζει τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο είναι οι ροές των πληθυσμών και οι ρευστές εθνικές ταυτότητες. Και αυτό το επιβεβαιώνει και το εξής γεγονός: Γύρω απ’ αυτό το χωριό υπήρχαν ένα σωρό προσφυγικά χωριά που κατοικούνταν όμως από μουσουλμάνους: το Τσαούς-Κιοϊ, το Ακ-Τοπράκ, το Καραμπουνάρ, το Σελεμιγιέ κ.ά.

Το χωριό αυτό είχε ό,τι επιθυμούσε η ψυχή του ανθρώπου: πέτρινες βρύσες, εκκλησιές, ακόμη και ένα χάνι για τους στρατολάτες και τους ταξιδευτές. Είχε καρβουνιάρηδες και πλανόδιους πραματευτές, ναλμπάντηδες και καλαϊτζήδες. Φημισμένοι άντρες της εποχής ήταν οι αγάδες του Καραμουσάλ, ο Ντιμπερίκης, ο Ντεντέκης, ο Ταλιχμανίδης. Υπήρχαν και τέσσερις μαμές: η Μολάκ-μπάμπω, η Γκιτζίκ-μπάμπω, η Μπέλα-μπάμπω και η Αμπίς-μπάμπω.

Υπήρχε και μία περιοχή, αυτή βρισκόταν ανάμεσα στο χωριό αυτό, σε ένα άλλο ελληνικό χωριό, το Φούλατζικ και στον τούρκικο μαχαλά του Κιούρτκιοϊ. Εκεί υπήρχαν εννέα παμπάλαιες βελανιδιές κι ανάμεσά τους κυλούσε ένα ποτάμι που κατέβαινε από το Κιούρτκιοϊ. Ώσπου ήρθε η ώρα κι άρχισε το Κιουλές Χαβασί και οι πεχλιβάνηδες πήραν τη θέση τους στο αλώνι για να παλέψουν. Τότε ο διαιτητής, φώναξε: «Άι γιαβρούμ, καούσιον»!

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες του Κίζδερβεντ, στην «Αφύλαχτη Διάβαση»
Η ηρωίδα του Κίζδερβεντ Κεπελή (Μελέκ-Χαλά) Βασιλική

Το Πρώτο Πρόγραμμα, η Φωνή της Ελλάδας και η ΕΡΤ Σερρών ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν ένα ωριαίο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες του Κίζδερβεντ, τους «Τρακατρούκηδες» και «Ροκατζήδες».

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Κασάπης – Θωμάς Σίδερης.

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος – Δήμητρα Παναγοπούλου.

Πρωτότυπη μουσική: Ali Fuat AydinCenk Güray.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8, στην ΕΡΤ Σερρών FM 101.5 και 89.6 MHz και στη Φωνή της Ελλάδας στα βραχέα.

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες του Κίζδερβεντ, στην «Αφύλαχτη Διάβαση»
Πορεία Κιδερβενιωτών προς Παζάρ-Κιοϊ και Κίο και διαμονή αυτών σε Αρμενικά χωριά (1922)

Info

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Άι γιαβρούμ, καούσιον»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto / radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece  /   webradio.ert.gr/serres

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος