«Ένα δέντρο, μια ιστορία» – Μια εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

Τα καλύτερα δέντρα της φύσης με τις μοναδικές ιστορίες των ανθρώπων που ζουν δίπλα τους συνδυάζει η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Ένα δέντρο, μια ιστορία» (Tree stories), που θα παρακολουθήσετε στην ΕΡΤ3, από την Τετάρτη 19 Αυγούστου έως και την Τρίτη 25 Αυγούστου, στις 17:30 (εκτός Σαββατοκύριακου).

Τα δέντρα που προβάλλονται στέκονται ως αναφορές στον χρόνο, μάρτυρες συλλογικής ζωής και πηγές πνευματικότητας. Άλλα αντιπροσωπεύουν, απλά, αισθητικές συναντήσεις. Από τα άκρα των ριζών τους έως τις άκρες των φύλλων τους, δέκα δέντρα αφηγούνται ιστορίες και συνομιλούν μεταξύ τους, σε αυτόν τον όμορφο συνδυασμό φύσης και πολιτισμού.

«Ένα δέντρο, μια ιστορία» – Μια εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

Επεισόδιο 1ο: Οι κυρίαρχοι του νερού

Αυτά τα δύο δέντρα είναι αδέρφια, αλλά αυτό που τα διαφοροποιεί είναι το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν και μεγάλωσαν. Ο πλάτανος της Ελβετίας βρίσκεται σε ένα μικροσκοπικό νησί 40 τ.μ. στη λίμνη Λεμάν. Αυτός ο φυτικός φάρος αποτελεί καταφύγιο για τους ψαράδες και τους κατοίκους της ακτής, αλλά και για μια αποικία κορμοράνων. Κάθε εποχή, τα κλαδιά του πλάτανου μεταμορφώνονται εντυπωσιακά. Κυκλοφορούν δύο θρύλοι γύρω από το δέντρο, που είναι ο μοναδικός επιζών από τους τρεις πλατάνους που φυτεύτηκαν το 1851: στα μέσα του 19ου αιώνα, δύο ερωτευμένοι από την Αγγλία κατοικούσαν στο ξενοδοχείο Byron, κοντά στο κάστρο του Σιγιόν. Επίσης, λένε ότι το νησί δόθηκε ως δώρο στη βασίλισσα Βικτώρια από το συμβούλιο της Ελβετίας σε μια από τις παραμονές της στην περιοχή.

Ο Έλληνας αδερφός του, στον Γεροπλάτανο, ζει κάτω από τον ήλιο, εδώ και 1.000 χρόνια, νότια της Θεσσαλονίκης. Είναι πραγματικά ένα γιγάντιο δέντρο, με περιφέρεια 15,5 μέτρων και κλαδιά μήκους 30 μέτρων, που ρίχνει τη σκιά του στη μικρή πλατεία στην οποία ζει, σαν να ήταν ένα με το χώμα… Το δέντρο τρέφεται από μια πηγή νερού, που έχει την ίδια ηλικία με εκείνο. Στο κέντρο του χωριού είναι το αγαπημένο μέρος συνάντησης και διεξαγωγής των τοπικών γιορτών. Τον Μάιο, η κοινότητα, με επικεφαλής τον ιερέα, του αποτίνει φόρο τιμής.

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής ARTE 2017, που ολοκληρώνεται σε 5 ωριαία επεισόδια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος