«Έλληνες Συνθέτες»: Ο Νίκος Αντύπας στη Φωνή της Ελλάδας

Ο Νίκος Αντύπας ζωντανά στο studio της Φωνής της Ελλάδας, καλεσμένος του Άγγελου Σταθόπουλου στην εκπομπή «Έλληνες Συνθέτες», αυτή την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα από τη Φωνή της Ελλάδας.
Ο Νίκος Αντύπας ξεκίνησε ως drummer με το ροκ συγκρότημα των “Socrates”, και στη συνέχεια ως ενορχηστρωτής στους  ιστορικούς δίσκους, όπως τα “Ζεστά ποτά” των Κατσιμιχαίων ή το “Μένω εκτός” της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Ως συνθέτης μας συστήνεται  το 1992 που κυκλοφόρησε το “Δι’ ευχών”, δέκα τραγούδια του Νίκου Αντύπα σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου με τη Χάρις Αλεξίου, ένας δίσκος που άλλαξε το ερμηνευτικό της πρόσωπο. Η επιτυχία και η απήχηση της δουλειάς αυτής ήταν τεράστια, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Δυο χρόνια μετά το “Δι’ ευχών” το 1994, ο Νίκος Αντύπας και η Χάρις Αλεξίου συναντήθηκαν ξανά  στο δίσκο “Έϊ”, όπου τους στίχους έγραψαν οι Λ. Παπαδόπουλος, Α. Δαβαράκης, Χ. Αλεξίου.

Και φτάνουμε στο 1997 και στο δίσκο “Σαν ηφαίστειο που ξυπνά”. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγούδησε συνθέσεις του Νίκου Αντύπα, με την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου στους στίχους. Ο δίσκος πούλησε χιλιάδες αντίτυπα, έγινε μουσική παράσταση σκηνοθετημένη από το Δημήτρη Παπαϊωάννου, περιόδευσε εντός και εκτός Ελλάδας και τα τραγούδια του αγαπήθηκαν ιδιαίτερα.

Το πρώτο του solo άλμπουμ, “Θεατής” κυκλοφορεί το 1998 και περιέχει 8 ορχηστικά κομμάτια και 4 σε στίχους Άρη Δαβαράκη, Ελ. Ζιώγα και Λ. Νικολακοπούλου.

Ο Νίκος Αντύπας με αφορμή το άλμπουμ  “Θεατής” σημειώνει:
“Θεατής στον ήλιο και στον αγέρα, στα νερά και στα πουλιά που πετούν, στο βίωμα του διπλανού μου, αλλά και στο δικό μου βίωμα σα θεατής των καρπών, των εποχών. Θεατής στο θαύμα, θεατής στη σύγκρουση, θεατής στο όνειρο… Ας μιλήσουν οι νότες, όχι οι λέξεις. Η περιπέτεια της έκφρασης αρχίζει μαζί με την περιπέτεια της ζωής. Το έργο, φωτίζει με κατανόηση τις μυστικές φωλιές στην ψυχή – έτσι δοκιμάζουμε τη λύτρωση και την ανάταση… Γινόμαστε θεατές της δικής μας πράξης και πιστοί στο σχέδιο της δημιουργίας που θεάται από εμάς”.

Το 2002 γράφει τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά “Κάτω απ’την Ακρόπολη”, άλμπουμ στο οποίο συμμετέχουν ο Γ. Νταλάρας, η Χρ. Κεχαγιόγλου και ο Ν. Κουρουπάκης. Στα τέλη του 2002 κυκλοφορεί το “Οπωσδήποτε παράθυρο, ένας δίσκος με τραγούδια σε στίχους της Λ. Νικολακοπούλου και μουσικές του Νίκου Αντύπα και του Γιάννη Σπάθα.

Ο Νίκος Αντύπας ανήκει στη σπάνια εκείνη κατηγορία συνθετών – ενορχηστρωτών – παραγωγών  που πατούν στην ελληνική πραγματικότητα για να δώσουν έναν ήχο διεθνή – ή και αντίστροφα. Η συνέπεια, η έμπνευση και η δημιουργικότητά του φαίνονται πάντοτε να λειτουργούν στο όνομα της ποιότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος