“Ελληνες συνθέτες”: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Με τη νεότερη γενιά συνθετών ασχολείται η εκπομπή «Έλληνες συνθέτες», την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Άγγελος Σταθόπουλος στη Φωνή της Ελλάδας, ξεκινώντας από δύο πολύ σημαντικούς δημιουργούς, τον Πάνο και τον Χάρη Κατσιμίχα.

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας από τους  σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες τραγουδοποιούς, που δραστηριοποιήθηκαν μουσικά ως δίδυμο στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους γνωστοί και ως αδελφοί Κατσιμίχα ή Κατσιμιχαίοι, είναι δίδυμα αδέλφια, και γεννήθηκαν στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1952. Ο πατέρας τους ήταν αξιωματικός με καταγωγή από τη Θήβα. Ωστόσο, τα σχολικά τους χρόνια τα πέρασαν στο Μπραχάμι, με εξαίρεση τα τρία τελευταία  του Δημοτικού, που μετακινήθηκαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία λόγω μετάθεσης του πατέρα τους.

“Ελληνες συνθέτες”: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Το 1970 οι Κατσιμιχαίοι εισάγονται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τον ίδιο ακριβώς αριθμό μονάδων (98). Το 1975 μετακομίζουν στη Γερμανία και ειδικότερα στο Βερολίνο, όπου ο Χάρης παρέμεινε για διάστημα 10 ετών και ασχολήθηκε με σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας. Ωστόσο, ο Πάνος μετά από διάστημα 1,5 χρόνου, έφυγε για τη Γαλλία, όπου έκανε μεταπτυχιακά.
Όσον αφορά το μουσικό κομμάτι , ήδη από τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, ο Χάρης συνθέτει τη μουσική από το “Ερωτικό κάλεσμα”, οι στίχοι το οποίου αποτελούν ποίηση του Μενέλαου Λουντέμη. Το  1976  γίνεται η πρώτη κρούση σε δισκογραφική εταιρεία, η οποία και απέβη άκαρπη. Το επόμενο έτος (1977) ο Πάνος απευθύνεται στην Columbia. Κι αυτή τη φορά, η εταιρεία δεν έδειξε ενδιαφέρον. Ύστερα από 2 χρόνια (1979) ο Πάνος κάνει εμφανίσεις με τους “Socrates” στο Κύτταρο, ενώ συμμετέχει στη μπάντα “Σπυριδούλα” με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Στο ενδιάμεσο διάστημα, αλλά και αργότερα οι Κατσιμιχαίοι εμφανίζονται στο Δυτικό Βερολίνο όπου παίζουν σε pubs και μπουάτ ελληνική μουσική. Σταθμός στην καριέρα των Κατσιμιχαίων αποτελεί αναμφισβήτητα η συμμετοχή του Πάνου στους μουσικούς αγώνες της Κέρκυρας(1982), του Μάνου Χατζιδάκι . Ο Πάνος συμμετέχει με ένα τραγούδι του Χάρη, το “Μια βραδιά στο λούκι ” και μάλιστα βραβεύεται. Ωστόσο τα τραγούδια τους κυκλοφορούν τρία χρόνια αργότερα, το 1985, με το album “Ζεστά Ποτά” σε παραγωγή Μανώλη Ρασούλη. Έκτοτε, και για περίπου 20 χρόνια, κυκλοφορούσαν μαζί δίσκους όπου έγραφαν και ερμήνευαν οι ίδιοι τα τραγούδια τους.

Το 2000 οι Κατσιμιχαίοι παύουν την κοινή τους μουσική πορεία, επισφραγίζοντάς την με μια σειρά συναυλιών που πραγματοποίησαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και στην Κύπρο.


Info

Φωνή της Ελλάδας

 «Έλληνες Συνθέτες»

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Κυριακή 10 Ιανουαρίου, 18:00

webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas

Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος