«Έγκλημα και τιμωρία» στην ΕΡΤ3

Η αυλαία για την «Κλασική Οθόνη» της ΕΡΤ3 ανοίγει την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στις 23:00, με την κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματος του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία».

Το έργο, σε σκηνοθεσία Λεβ Κουλιτζάνοφ και σενάριο- προσαρμογή του ίδιου και του Νικολάι Φιγκουρόφσκι, είναι παραγωγής 1969 και η απόδοσή του θεωρείται η πιο επιτυχημένη και πιστή στο πρωτότυπο. Γυρισμένο σε εντυπωσιακό ασπρόμαυρο σινεμασκόπ, αλλά και στους φυσικούς χώρους της Πετρούπολης, το τετράωρο φιλμ αποδίδει μοναδικά την  ατμόσφαιρα της εποχής αλλά και το κλίμα της νουβέλας.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Πετρούπολη, τον 19ο αιώνα. Ο φτωχός φοιτητής Ρασκόλνικοφ, διαπράττει ένα έγκλημα και βασανίζεται από τις τύψεις, συντρίβεται μεταξύ πίστης και απιστίας, ελπίδας και απόγνωσης. Ο επιθεωρητής Πορφίρι Πέτροβιτς ερευνά την υπόθεση, συναντά συχνά τον Ρασκόλνικοφ και δείχνει να πλησιάζει τον ένοχο. Ο Ρασκόλνικοφ, θα γνωρίσει έναν μεγάλο έρωτα στο πρόσωπο της φτωχής πόρνης Σόνια κι αυτή η γνωριμία θα του αλλάξει οριστικά την πορεία της ζωής του. Οι διάλογοι έχουν κρατηθεί απαράλλακτοι με αυτούς του βιβλίου κι ο Γκόργκι Ταρατόρκιν, αποδεικνύεται ιδανικός Ρασκόλνικοφ, μια αδύνατη, νευρωσική δαιμονισμένη φιγούρα. Από κοντά, ο Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι, κορυφαίος Ρώσος ερμηνευτής, πρωταγωνιστής του μυθικού Άμλετ του Κόζιντσεφ, σκιαγραφεί έναν αξέχαστο, πολυδιάστατο Επιθεωρητή Πέτροβιτς.

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος