Αφιέρωμα του Τρίτου στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Tο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρουσιάζει σ’ όλο το φάσμα των εκπομπών της Παρασκευής 25 Μαρτίου 2016, μουσικά έργα, λογοτεχνικά κείμενα και ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές με θέμα την Επανάσταση του 1821.Αφιέρωμα του Τρίτου στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου-Σε εορταστική ατμόσφαιρα στις 08.00 η εκπομπή «Ο ήλιος παραμένει στη θέση του» σε παραγωγή-παρουσίαση του Μπάμπη Καβροχωριανού, παρουσιάζει μουσική εμπνευσμένη από τον αγώνα των Ελλήνων και τον αντίκτυπό του σε Ευρώπη και Αμερική.

Ολύνα Ξενοπούλου επιμελείται και παρουσιάζει έκτακτο δίωρο αφιέρωμα στην εθνική παλιγγενεσία, στις 13.00, όπου θα ακουστούν αποσπάσματα έργων των Ελλήνων ποιητών: Κωστή Παλαμά –«Τα τραγούδια της πατρίδας μου», Ανδρέα Κάλβου –«Ωδαί» και Διονυσίου Σολωμού– «Ύμνος εις την Ελευθερίαν». Θα παρουσιαστούν επίσης, αποσπάσματα μουσικών έργων των Ελλήνων συνθετών Νίκου Σκαλκώτα, Μανώλη Καλομοίρη, Γιάννη Μαρκόπουλου και Αντώνη Λάβδα.

-Με αφορμή και θέμα την Ελληνική Επανάσταση, η Κάτια Καλλιτσουνάκη από την εκπομπή της «Μουσικές στιγμές στο χρόνο» στις 15.00 παρουσιάζει έργα των Ιωσήφ Λιμπεράλη, Γεωργίου Σκλάβου, Νίκου Αστρινίδη, Αθανάσιου Κόκκινου και Γεωργίου Πλάτωνος, συνθέσεις των Παύλου Καρρέρ, Μανώλη Καλομοίρη, Θεόδωρου Σπάθη, Σόλωνα Μιχαηλίδη και Γεωργίου Καζάσογλου σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Αντωνίου Μανούσου, Αλέξανδρου Σούτσου και Σωτήρη Σκίπη, καθώς και ένα σύγχρονο αυτοσχεδιασμό του πιανίστα Χάρη Κανάκη πάνω στη μουσική του Εθνικού Ύμνου. Θα ακουστούν σπάνιες ηχογραφήσεις από τη δεκαετία του 1920, ηχογραφήσεις από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, πρώτες δισκογραφικές καταγραφές, καθώς και ανέκδοτες εκτελέσεις.

-Στο εορταστικό κλίμα της ημέρας κινούνται και οι «Σινεμαγικές περιπλανήσεις» (επιμέλεια-παρουσίαση: Γιάννης Παπουτσάκης) το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, στις 17.00. Θα ακουστούν: μουσική του Κώστα Καπνίση για τη βραβευμένη ταινία «Παπαφλέσσας» του Ερρίκου Ανδρέου, παραγωγής 1971, του Χρήστου Λεοντή για τη «Δίκη των δικαστών» του Πάνου Γλυκοφρύδη, παραγωγής 1974 και του Γιάννη Ζουγανέλη για την τηλεοπτική σειρά «Ο μεγάλος ξεσηκωμός» (1977) του Γιώργου Σκαλενάκη.

Αφιέρωμα του Τρίτου στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου-Στις 18.00 θα μεταδοθεί από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η ραδιοφωνική σκηνή του Δημήτρη Θεοφιλόπουλου «Η Μεγάλη Θυσία» (Ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι). Η ραδιοσκηνοθεσία ανήκει στον Κώστα Κροντηρά, ενώ τη χορωδία και τα λαϊκά όργανα διευθύνει ο Σίμων Καρράς. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης, Τίτος Βανδής, Νέλλη Μαρσέλου, Μαρούλα Ρώτα, Ιορδάνης Μαρίνος, Νίκος Φιλιππόπουλος, Σπύρος Ολύμπιος, Γιάννης Πελεκούδας, Δημήτρης Ντουνάκης.

Το έργο παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 1955.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

-Στις 18.30 μεταδίδεται ένα ημίωρο αφιέρωμα με ιστορικά και κλέφτικα δημοτικά τραγούδια από το βιβλίο του πατέρα της ελληνικής μας λαογραφίας, Νικολάου Γ. Πολίτη: «Δημοτικά τραγούδια. Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού». Η Λήδα Δημητρίου που το επιμελείται, διαβάζει τα ακόλουθα ιστορικά και κλέφτικα δημοτικά: ΤΗΣ ΔΕΣΠΩΣ (25 Δεκεμβρίου 1803), ΤΗΣ ΛΕΝΩΣ ΤΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ (1804), ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ (1819), ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΥ (23 Απριλίου 1821), ΟΙ ΛΑΛΙΩΤΙΣΣΑΙΣ (1821), ΤΟΥ ΚΙΑΜΙΛ ΜΠΕΗ (1821). Στα τέσσερα πρώτα άσματα διεκτραγωδούνται τα πάθη των Ελλήνων από τους Τούρκους, ενώ στα δύο τελευταία άσματα τα πάθη του εχθρού από τους Έλληνες.

-Στις 23.00 θα μεταδοθεί από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το θεατρικό έργο «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Δημήτρη Μπουρούνη.

Μουσική επιμέλεια: Ειρήνη Σαλβαρλή

Επιμέλεια ήχων: Δανάη Ευαγγελίου

Τεχνική επιμέλεια: Βασίλης Καρράς

Ραδιοσκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης

Παίζουν: Δημήτρης Ζακυνθινός, Λάμπρος Κοτσίρης, Βασίλης Μητσάκης, Τάκης Ασημακόπουλος, Βαγγέλης Τραιφόρος, Θεόδωρος Ντόβας, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Βασίλης Παπανίκας, Γιώργος Πέτρου, Νίκος Πιλάβιος, Μιχάλης Μπαλής, Λουκιανός Ροζάν, Γιάννης Φιλιππούσης.

Παρουσιάστηκε από την εκπομπή «Το θέατρο της Κυριακής» το 1969.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Αφιέρωμα του Τρίτου στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος