Στα κινηματογραφικά πορτρέτα Ελλήνων σκηνοθετών της σειράς “Έρωτας των πρώτων πλάνων” παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη. Η εκπομπή προβάλλεται την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στην ΕΡΤ2. Ο σκηνοθέτης των ταινιών “Οι άσοι των γηπέδων” και “Κόκκινα φανάρια” μιλάει για την καταγωγή του, τα παιδικά του χρόνια, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ερχομό του στην Αθήνα.
Η εκπομπή αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Τσιφόρο και τη συνεργασία του με τον Φίνο. Εξηγεί τη σχέση του με την τηλεόραση, όπως επίσης και τους λόγους που έπαψε να ασχολείται με τον κινηματογράφο.
Για τα προσόντα του, τη σεμνότητά του και την ποιότητα της δουλειάς του μιλούν οι: Ροζίτα Σώκου, Καίτη Λαμπροπούλου, Ναπολέων Ελευθερίου, Νίκος Γαρδέλης, Άννα Φόνσου, Πέτρος Καπουράλης, Βιβέτα Τσιούνη, Γιώργος Τζώρτζης, Μπέττυ Αρβανίτη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Βύρωνας Παπαμιχάλης και Κατερίνα Χέλμη. Αναφέρονται ακόμα στη γνωριμία τους με τον σκηνοθέτη και σε κοινές τους εμπειρίες.
Παρεμβάλλονται πλάνα από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Γεωργιάδης, καθώς και πλάνα από έντυπα της εποχής και φωτογραφικό υλικό.
Info
- Σκηνοθεσία: Πάνος Κατέρης
- Έρευνα-δημοσιογραφική έρευνα: Έλενα Νεοφωτίστου
- Μουσική επιμέλεια: Χρ. Ταμπουρατζής
- Διεύθυνση φωτογραφίας: Οδ. Παυλόπουλος
- Διεύθυνση παραγωγής: Άγγελος Κορδούλας
- Οργάνωση παραγωγής: Βίκυ Τσιανίκα
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται σε επανάληψη.
“Έρωτας των πρώτων πλάνων”
Η σειρά “Έρωτας των πρώτων πλάνων” φιλοδοξεί να καταγράψει σε μία τηλεοπτική ενότητα, την πολύτιμη προσφορά των Ελλήνων σκηνοθετών στο χώρο της κινηματογραφικής δημιουργίας. Η ενότητα θα είναι χρήσιμη όχι μόνο στους ειδικούς και τους μελετητές, αλλά και σε κάθε θεατή με στοιχειώδες ενδιαφέρον για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.
Πρόθεση των συντελεστών είναι να δουν τις προσωπικότητες και το έργο των Ελλήνων σκηνοθετών, μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που αυτοί εμπνεύσθηκαν και δημιούργησαν.
Οι ανησυχίες, τα οράματα και οι πηγές της έμπνευσης αποτελούν το βασικό υλικό της αισθητικής αντίληψης, που είναι ο φυσικός κόσμος μαζί με όλα όσα μπορεί να μας υποδηλώσει αυτός. Οι καλλιτέχνες έχουν τον τρόπο τους να αισθάνονται και να εξωτερικεύουν ψυχικές καταστάσεις, για τις οποίες οι υπόλοιποι δεν έχουν παρά μόνο μια θολή εικόνα.
Η παρουσίαση ξεφεύγει από τα όρια της απλής αναφοράς σε ανθρώπους της Τέχνης, προεκτείνεται και αγκαλιάζει, σημειώνει και αναλύει, μια μεγάλη χρονική περίοδο που ξεκινάει από τις αρχές του 20ού αιώνα και φθάνει έως σήμερα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος