21:00 | «ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ-Ιστορίες της πόλης» στην ΕΡΤ2-«Η αθηναϊκή πολυκατοικία»

Το φαινόμενο της αθηναϊκής πολυκατοικίας θα γνωρίσουμε στο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ-Ιστορίες της πόλης», της Μαρίνας Δανέζη, που θα παρακολουθήσετε στην ΕΡΤ2, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, στις 21:00.

«Η αθηναϊκή πολυκατοικία»

«Τσιμεντούπολη». Ένας συνηθισμένος αφορισμός της Αθήνας από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 κι έπειτα, μέσα από τον οποίο «καταγγέλλονται», μαζί με την κραυγαλέα απουσία πρασίνου και δημόσιων χώρων, οι αμέτρητες πολυκατοικίες που δημιουργούν τη γνώριμη «τσιμεντένια θάλασσα» του αθηναϊκού αστικού τοπίου. Ωστόσο, μόλις δύο δεκαετίες πριν, το ’50 και το ’60, οι νέοι Αθηναίοι τις υποδέχονταν με χαρά, «πιστεύοντας στο μοντέρνο και θέλοντας να γίνουν μοντέρνοι».

Κι όμως! Η πολυκατοικία που γεννήθηκε με την αντιπαροχή -την ντόπια επινόηση που λατρεύουμε να μισούμε αν και έδωσε στα πλατιά αστικά μεσοστρώματα «το δικό τους σπίτι»- θεωρείται μεγάλο σύγχρονο επίτευγμα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, το οποίο μάλιστα δεν πιστώνεται καν σε… αρχιτέκτονα!

Μηχανικοί, τοπογράφοι, μηχανολόγοι, όλοι μπορούσαν από μια δεδομένη χρονική στιγμή κι έπειτα να υπογράψουν το χτίσιμο μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, αυτό του ιδιότυπου κράματος μοντέρνας αρχιτεκτονικής και τύπων κατοίκησης παλαιότερων εποχών, καθιστώντας την «σαν το δημοτικό τραγούδι: όχι ένα έργο του ενός, αλλά ένα έργο των πολλών, φτιαγμένο από πολλών ανθρώπων τα λόγια μαζί».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο του «Κλεινόν άστυ» – Ιστορίες της πόλης, θέτει στο επίκεντρό του ακριβώς αυτό το μοναδικό φαινόμενο της «αθηναϊκής πολυκατοικίας», που ξεκινά ουσιαστικά από τον Μεσοπόλεμο. Ο φακός του περνά από τις πρώτες πολυκατοικίες της πόλης, όπως η «Μπλε Πολυκατοικία» των Εξαρχείων, μία από τις παλαιότερες της Αθήνας, κατεξοχήν δείγμα της δεκαετίας του ’30 με πολλά στοιχεία μοντερνισμού, όπως χώρους για κοινόχρηστες δραστηριότητες, και την επαναφορά της ταράτσας που είχε χαθεί στον κλασικισμό.

Συνεχίζει μεταπολεμικά ζουμάροντας σε ημιυπόγεια και ρετιρέ, σε μπαλκόνια και ταράτσες, σε ισόγεια μαγαζιά και ακάλυπτους, καταγράφοντας τον πολλαπλό ρόλο των πολυκατοικιών στη διαμόρφωση όχι μόνο του οικείου αστικού τοπίου αλλά και της ίδιας της ζωής μας.

Πώς μετέτρεψε η αντιπαροχή σε ιδιοκατοίκηση ένα απλό οικόπεδο, δημιουργώντας από το τίποτα μια μικρο-ιδιοκτησία και ο μέσος Αθηναίος βρέθηκε να κατέχει δύο και τρία διαμερίσματα; Ποια είναι η βάση της αθηναϊκής πολυκατοικίας όπως την ξέρουμε σήμερα; Τι διαφορά έχει από τις πολυκατοικίες της Ευρώπης που την κάνουν τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή; Πώς βρέθηκαν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις να στεγάζονται στο ίδιο κτήριο και τι ακριβώς έκανε ο θυρωρός; Πώς γεννήθηκαν οι στοές και γιατί «τραβήχτηκαν» τα ψηλότερα διαμερίσματα προς τα μέσα; Πότε απαξιώνονται οι πολυκατοικίες του κέντρου και στρέφονται οι Αθηναίοι προς τα περίχωρα; Πότε «πεθαίνει» η αντιπαροχή και ποιες η ευθύνες του κράτους για την τελική εικόνα της Αθήνας;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που φωτίζουν οι προσκεκλημένοι της σειράς στο επεισόδιο «Η αθηναϊκή πολυκατοικία», όπου το κοινό έχει 50 χορταστικά λεπτά στη διάθεσή του για να «ξαναδεί» με διευρυμένη ματιά το μοναδικό αυτό φαινόμενο, να προβληματιστεί για το παρόν και το μέλλον της αστικής κατοικίας, αλλά και να διερωτηθεί αν και πώς θα μπορούσε ποτέ η πόλη να δει μια καλύτερη εκδοχή της.

Εμφανίζονται και τοποθετούνται με αλφαβητική σειρά οι: Δημήτρης Αντωνακάκης (αρχιτέκτων), Γεώργιος Βαμβακάς (πρόεδρος Ομοσπονδίας Θυρωρών Ελλάδος), Νίκος Βατόπουλος (δημοσιογράφος – συγγραφέας), Αικατερίνη Νίκη Γληνού (αρχιτέκτων – πολεοδόμος ΕΜΠ), Πάνος Δραγώνας (αρχιτέκτων – καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών), Γιάννης Κιτάνης (αρχιτέκτονας, Oktana Architecture), Χαράλαμπος Λουιζίδης (αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ), Θωμάς Μαλούτας (ομότιμος καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου), Θανάσης Μάνης (αρχιτέκτονας), Νίκος Μοίρας (αρχιτέκτων – συνδιαχειριστής της Facebook Ομάδας «Αθηναϊκός Μοντερνισμός»), Λεωνίδας Οικονόμου (αναπληρωτής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Λιάνα Παπαδοπούλου (κάτοικος Φωκίωνος Νέγρη), Δήμητρα Σιατίτσα (αρχιτέκτονας – πολεοδόμος – ερευνήτρια), Γιώργος Τζιρτζιλάκης (αρχιτέκτων καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Παναγιώτης Τουρνικιώτης (καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαρίνα Δανέζη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Ηχοληψία: Λευτέρης Καμπαλώνης – Αλέξανδρος Σακελλαρίου
Μίξη ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης
Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά – Δώρα Χονδροπούλου
Έρευνα αρχειακού υλικού: Νάσα Χατζή
Οργάνωση παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού
Μουσική τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς
Τίτλοι αρχής: Αφροδίτη Μπιζούνη
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2020

Σειρά ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Δανέζη, παραγωγής 2020.

Αθήνα… Μητρόπολη-σύμβολο του ευρωπαϊκού Νότου, με ισόποσες δόσεις «grunge and grace», όπως τη συστήνουν στον πλανήτη κορυφαίοι τουριστικοί οδηγοί, που βλέπουν στον ορίζοντά της τη γοητευτική μίξη της αρχαίας Ιστορίας με το σύγχρονο «cool». Αλλά και μεγαλούπολη-παλίμψηστο διαδοχικών εποχών και αιώνων, διαχυμένων σε έναν αχανή ωκεανό από μπετόν και πολυκατοικίες, με ακαταμάχητα κοντράστ και εξόφθαλμες αντιθέσεις, στο κέντρο και στις συνοικίες της οποίας ζουν και δρουν τα σχεδόν 4.000.000 των κατοίκων της.

Ένα πλήθος διαρκώς εν κινήσει, που από μακριά μοιάζει τόσο απρόσωπο και ομοιογενές, μα όσο το πλησιάζει ο φακός, τόσο καθαρότερα διακρίνονται τα άτομα, οι παρέες, οι ομάδες κι οι κοινότητες που γράφουν κεφάλαια στην ιστορίας της «ένδοξης πόλης».

Αυτό ακριβώς το ζουμ κάνει η κάμερα του ντοκιμαντέρ «ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης», αναδεικνύοντας το άγραφο στόρι της πρωτεύουσας και φωτίζοντας υποφωτισμένες πλευρές του ήδη γνωστού.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ