Έδρες και ανατροπές στην Ευρώπη-Έκτακτη σύνοδος την Τρίτη (video)

Νέα ισορροπία δυνάμεων έφεραν οι ευρωεκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά Κόμματα έχασαν την κυριαρχία τους προς όφελος των Πράσινων, των ακροδεξιών και των φιλελεύθερων. Η κατακερματισμένη πλέον ευρωβουλή ανατρέπει τα δεδομένα στην εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν αλλά και στις αλλαγές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι εξελίξεις θα τεθούν επί τάπητος αύριο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γερμανία και Ιταλία ανοίγουν τον δρόμο για πιθανές πρόωρες εκλογές. Στη Γερμανία, λόγω της χειρότερης επίδοσης σε ευρωεκλογές που είχε ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών και στην Ιταλία λόγω της επικράτησης του Ματέο Σαλβίνι. Την ίδια ώρα στη Βρετανία η νίκη του Νάιτζελ Φάρατζ βάζει το brexit σε νέα βάση.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) παραμένει, με 180 έδρες (από 216) στις 751, η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (146 έδρες από 185) μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις προβολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τους ευρωσκεπτικιστές, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENL, μετέχουν ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι) αυξάνει τις έδρες της από 37 σε 58, ενώ η λαϊκιστική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), στην οποία μετέχει το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και πρόκειται να ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, αυξάνει τη δύναμή της από 42 σε 54 έδρες.

Συνοπτικά, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οδηγεί σε ένα κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι δύο κεντρώες πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, που ιστορικά κυριαρχούσαν, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.

Την εξέλιξη των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ για την Ελλάδα  και εδώ συνολικά για την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα περιπλέκουν τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Μαρί Λεπέν έχει παγιωθεί ως μεγάλη πολιτική δύναμη στη Γαλλία και μετά τα αποτελέσματα ζήτησε την προκήρυξη προώρων εκλογών ενώ οι Γάλλοι πολίτες δεν είπαν ξεκάθαρο ναι στις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος Μακρόν για την Ευρώπη.

Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει, μαζί με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη Βρετανία το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit,  εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη λύπη της για τα «πολύ απογοητευτικά» για το Συντηρητικό Κόμμα της αποτελέσματα στις ευρωεκλογές εξέφρασε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, καθώς οι Τόρις έπεσαν στην πέμπτη θέση με σχεδόν 9% των ψήφων, μακράν πίσω από το ευρωφοβικό Κόμμα του Brexit του Νάιζελ Φάρατζ (περίπου 32%).

«Εξαιρετικοί ευρωβουλευτές έχασαν τις έδρες τους, εξαιρετικοί υποψήφιοι ηττήθηκαν […] Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει να βρεθεί μια συμφωνία για το Brexit», έγραψε η Τερέζα Μέι στο Twitter. «Ελπίζω ειλικρινά πως τα αποτελέσματα αυτά θα βρεθούν στο κέντρο των συζητήσεων στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Νίκη του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας ανέδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που ανακοινώθηκαν για την εκλογική περιφέρεια, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων. Το κόμμα εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές, και ακολουθεί το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που εκλέγει έναν. Από μία έδρα καταλαμβάνουν το κόμμα του Brexit και οι Συντηρητικοί, ενώ το κόμμα των Εργατικών στη Σκοτία απέτυχε να εκλέξει ευρωβουλευτή, σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην σύγχρονη ιστορία του στην συγκεκριμένη βρετανική περιοχή.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, η καταμέτρηση συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά αύριο. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι κερδίζουν από μία έδρα το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα και το Σιν Φέιν, ενώ αναμένεται έκπληξη για την τρίτη έδρα αυτής της εκλογικής περιφέρειας, εάν τελικά καταφέρει – κατά πως φαίνεται – να την κατακτήσει το κόμμα της Συμμαχίας, την οποία θα πάρει από το DUP (σύμφωνα με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και μάλιστα από το προπύργιό του, το ανατολικό Μπέλφαστ. Εάν τελικά κερδίσει την έδρα το κόμμα της Συμμαχίας, οι δύο από τις τρεις έδρες θα ανήκουν σε κόμματα που στηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ και το δίκτυ ασφαλείας (backstop).

Στην Γερμανία οι Πράσινοι θεωρούνται οι θριαμβευτές των ευρωεκλογών που επιβεβαιώνουν την ανοδική τους πορεία. Έχουν σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό τους καθώς έχουν φτάσει στο 20,5% και περνούν στη δεύτερη θέση και οι Σοσιαλδημοκράτες υποχώρησαν στο 15%.

Όμως και για το πρώτο κόμμα των εκλογών, την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλύτερα, αφού οι απώλειες από το 35,3% στο 27,9%, οι οποίες βαρύνουν κυρίως το CDU, προκαλούν και εδώ εσωκομματική «γκρίνια», με την αρχηγό ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να στρέφει τα πυρά της ήδη προς την συγκυβέρνηση, αλλά και πολλά στελέχη να ασκούν πλέον ανοιχτά κριτική προς την ίδια την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ. Σχετικά ικανοποιημένοι, αφού ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με 5,4% (από 3% το 2014) εμφανίζονται οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι αυτοανακηρύχθηκαν «μικροί νικητές» της χθεσινής αναμέτρησης, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) μπορεί να ανέβηκε από το 7,1% του 2014 στο 11%, αλλά έμεινε χαμηλότερα από τα ποσοστά των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017 (12,6%).

Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία έμειναν αλώβητες από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών παρατάξεων.

Στη Ρουμανία, η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κέρδισε τις ευρωεκλογές, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, η οποία επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

Στην Αυστρία, η βουλή υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του συνόλου της αυστριακής κυβέρνησης.

Στην Κροατία σύμφωνα με τα -μέχρι στιγμής- αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, τις περισσότερες έδρες (τέσσερις έκαστο) καταλαμβάνουν η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ)και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ο μόνος σοσιαλιστής που βγήκε νικητής των χθεσινών εκλογών σε μεγάλη χώρα.

Νικητής των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία, το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, έχει προσωρινά τεθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω των αντιευρωπαϊκών του παρεκτροπών.

Η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, μεγάλου νικητή των ευρωεκλογών στην Ιταλία με ποσοστό 34% των ψήφων, ψηφίστηκε με μεγάλα ποσοστά από τους εκλογείς στα ‘καυτά σημεία’ της μετανάστευσης, από τη Λαμπεντούζα (νότια) μέχρι τη Βεντιμίλια (βορειοδυτικά).

Στη Λαμπεντούζα, το ιταλικό νησί που βρίσκεται πιο κοντά στις ακτές της Λιβύης και όπου εξακολουθούν να φθάνουν σκάφη με πρόσφυγες, η Λέγκα εξασφάλισε το 45,8% των ψήφων, πολύ περισσότερες από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά).

Το PD, ωστόσο, είχε ως υποψήφιό του Πιέτρο Μπαρτόλο, τον γιατρό της Λαμπεντούζα που έγινε διάσημος με το ντοκιμαντέρ “Fuocoammare” (“Φωτιά στη θάλασσα”).

Η Λέγκα εξασφάλισε επίσης το 44% των ψήφων στη Βεντιμίλια, τη συνοριακή κοινότητα στην ακτή της Λιγουρίας απ΄όπου διέρχονται εδώ και χρόνια πλήθη μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στη Γαλλία, και 41% στην Μπαρντονέκια, τον τελευταίο σταθμό όσων τολμούν την ορεινή διέλευση.

Στην Καλαβρία (νότια), προπύργιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, αντισυστημικό), η Λέγκα ξεπέρασε τον κυβερνητικό σύμμαχό της στο Ριάτσε, επί μακρόν πρότυπο υποδοχής μεταναστών, ο πρώην δήμαρχος του οποίου όμως, ο Ντομένικο Λουκάνο, διώκεται για βοήθεια στη παράτυπη μετανάστευση.

Σε αυτό το χωριουδάκι, η Λέγκα πήρε το 30% των ψήφων έναντι 26% για το M5S και 17% για το PD, που υποστήριξε τον Λουκάνο.

Τα μηνύματα της κάλπης αποτελουν προαναγγελία σημαντικών εξελίξεων. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν δημοσκόπηση που είχε γίνει κατά την έξοδο από τις κάλπες, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίς χθες το βράδυ.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες Έκτακτη Συνοδος Κορυφής για την αποτίμηση του αποτελέσματος και θέμα τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος