Υψηλός αριθμός κρουσμάτων Σαλμονέλας στην ΕΕ από κατανάλωση εισαγόμενου χαλβά και ταχίνης

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Υψηλό αριθμό λοιμώξεων σαλμονέλας από την κατανάλωση προϊόντων με βάση το σουσάμι, όπως ταχίνι και χαλβά που εισάγονται από τη Συρία, καταγράφει σε πέντε χώρες της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων EFSA.

Όπως αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωση του, τουλάχιστον 121 άτομα έχουν νοσήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 στη Δανία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και τη Σουηδία από αρκετούς και διαφορετικούς τύπους σαλμονέλας. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις αφορούν σε παιδιά ≤10 ετών, τα οποία αντιπροσωπεύουν επίσης πάνω από τα μισά νοσηλευόμενα περιστατικά, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Από τον Νοέμβριο του 2019, τουλάχιστον 14 παρτίδες προϊόντων τριών διαφορετικών μονάδων παραγωγής στην Συρία βρέθηκαν θετικά για ένα ή περισσότερα στελέχη σαλμονέλας. Αυτά τα προϊόντα ήταν σφραγισμένα και έτοιμα προς κατανάλωση, υποδηλώνοντας ότι η μόλυνση συνέβη πριν τα προϊόντα φτάσουν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα όπως τονίζεται η εμφάνιση κρουσμάτων σε ανθρώπους και ο προσδιορισμός θετικών δειγμάτων τροφίμων από το 2019 υποδεικνύουν τη διαθεσιμότητα των μολυσμένων προϊόντων με βάση το σουσάμι στην αγορά για πάνω από δύο χρόνια.

Τα μέτρα ελέγχου στις εμπλεκόμενες παρτίδες έχουν εφαρμοστεί από τον Αύγουστο του 2020. Ωστόσο, περιστατικά αναφέρονταν ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αποθηκεύονται στα σπίτια των καταναλωτών.

Οι επιστήμονες της EFSA και του ECDC προειδοποιούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος νέων λοιμώξεων από σαλμονέλα που σχετίζονται με αυτά τα προϊόντα στην ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος