Ξεκινάει και η φετινή παραγωγή σύκου στην Καλαμάτα με καλές προοπτικές μέχρι στιγμής. Παραπάνω από το 95% της παραγωγής φεύγει στο εξωτερικό, τυποποιημένο. Για περισσότερα από 3.000 χρόνια το σύκο αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των λαών της Μεσογείου και στην αρχαία Ελλάδα το προτιμούσαν ιδιαίτερα και μάλιστα απαγόρευαν την εξαγωγή του.
Από τον συκεώνα της Συκικής, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύκων και Ξηρών Καρπών που ανελλιπώς από το 1953, αποτελεί το θεματοφύλακα της παραγωγής του σύκου σε ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα, ο πρόεδρος Παναγιώτης Παπαγεωργίου, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για τη διατροφική αξία του σύκου, για τις εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή, αλλά και τις εξαγωγές.
«Φέτος η παραγωγή πάει καλά. Μέχρι τώρα έχουμε ένδειξη ότι θα είναι πολύ καλή, όμως είμαστε στο στάδιο, όπου τελειώνει το στάδιο της γονιμοποίησης, οπότε έχουμε πίσω ακόμη τον καιρό. Την έχουμε αισθανθεί πολύ καλά την κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ η παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης που υπάρχει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο από αυτά που κάνουμε μέχρι σήμερα. Εμείς έχουμε κατά καιρούς ζητήσει να γίνει αναδιάρθρωση των συκεώνων. Γέρασε κι ο πληθυσμός και γέρασαν και οι συκεώνες και ταυτόχρονα έχουμε την κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να γίνει ένα σοβαρό έργο, να προστατεύσουμε τους συκεώνες, να φυτέψουμε καινούργιους και να ποτίζονται, γιατί είναι οπωσδήποτε ένα προϊόν που είναι εξαγώγιμο κατά 95% και εξάγουμε σε πάρα πολλές χώρες του πλανήτη. Η Αμερική είναι από τις καλύτερες αγορές, ο Καναδά, η Αυστραλία, η Ασία, η Κεντρική Ευρώπη, ανάλογα τις ποιότητες. Οι καλύτερες ποιότητες πάνε σε αυτά τα κράτη. Υπάρχουν τέσσερις ποιότητες που παράγουμε.
Την επιλογή την κάνει ο παραγωγός και μετά την ελέγχουμε και εμείς».
Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος