Υεμένη: Επίθεση των Χούθι στο λιμάνι αλ-Μάχα με οκτώ νεκρούς

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκαταστάσεις του λιμανιού αλ-Μάχα στην Υεμένη, έπειτα από επίθεση των Χούθι με έξι βαλλιστικούς πυραύλους. Το λιμάνι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι έξι πύραυλοι των Χούθι έπληξαν το λιμάνι, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις.

Οι Χούθι «εκτόξευσαν πέντε πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων καθώς ξεφόρτωναν στο λιμάνι και δυο σκάφη βρίσκονται στις φλόγες», είπε ο αξιωματικός αναφερόμενος στην επίθεση στη Μόκα, η οποία είχε ήδη χτυπηθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ανάμεσα στους οκτώ νεκρούς είναι δυο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, διευκρίνισε πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Νωρίτερα, το κίνημα ανακοίνωσε πως στοχοποίησε με drone εγκατάσταση του πετρελαϊκού κολοσσού ARAMCO στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που πρόσκειται στην Ανσαραλά.

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου στο κίνημα, ο στόχος ήταν εγκατάσταση στη Νατζράν, στο νοτιοδυτικό τμήμα του βασιλείου, και η επιχείρηση έγινε «με drone» το οποίο «πέτυχε τον στόχο του»

Η νέες επιθέσεις εντείνουν την ανησυχία για το μέλλον της εύθραυστης εκεχειρίας στην Υεμένη και αναζωπυρώνουν τους φόβους για επιστροφή της χώρας σε έναν γενικευμένο πόλεμο.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Χούθι και των κυβερνητικών δυνάμεων είχαν περιοριστεί σημαντικά μετά την εκεχειρία του 2022, η οποία είχε συμβάλει στην αποκλιμάκωση ενός πολέμου που έχει προκαλέσει μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Πηγές: Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος