Χίος: Πως καλλιεργείται το παραδοσιακό άνυδρο ντοματάκι- Φημίζεται για τη γεύση και την ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες

Η Χίος φημίζεται για τα προϊόντα της και μεταξύ άλλων ξεχωρίζει για τη γεύση του το άνυδρο “Ντοματάκι Χίου”, μια παραδοσιακή ποικιλία ντομάτας από το νησί, που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.

Από τη Μαρουλού Χίου ο Γιάννης Βενέτης, επιχειρηματίας με τη μητέρα του, Στέλλα παρουσιάζουν μέσω της εκπομπής «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 την τεχνική που χρησιμοποιείται για το άνυδρο ντοματάκι και περιγράφει και τη διαδικασία για το πως τα ράβουν και τα κρεμούν ψηλά, με την λεγόμενη τεχνική «ρέστες» σε σκιερό μέρος.

Χίος: Πως καλλιεργείται το παραδοσιακό άνυδρο ντοματάκι- Φημίζεται για τη γεύση και την ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες

«Το άνυδρο ντοματάκι υπάρχει στη Χίο. Την άνοιξη το σπέρνουμε στις λεγόμενες πρασιές κι όταν γίνει το φυτό το μεταφέρουμε στο χωράφι, όταν το φυτέψουμε το ποτίζουμε μία φορά και μετά το παραχώνουμε με χώμα για να το προστατέψουμε από τη ζέστη και τον αέρα και αναπτύσσεται μόνο του. Αυτό είναι το περίφημο ντοματάκι. Δεν απαγορεύεται να το ποτίσεις, απλά το άνυδρο είναι πιο ανθεκτικό στο χρόνο. Ευδοκιμεί στον κάμπο της Χίου και σε άλλα σημεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βενέτης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος