Χιλιάδες Ισραηλινοί στους δρόμους – Αντιδρούν στις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις της χώρας, για έκτη συνεχή εβδομάδα, κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Δημοκρατία“, φώναζαν οι διαδηλωτές υπό τον ήχο των τυμπάνων, “Ντροπή, ντροπή!”, “Δεν θα τα παρατήσουμε”. Το πλήθος κρατούσε σημαίες του Ισραήλ, σημαίες με το ουράνιο τόξο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και παλαιστινιακές.

Μια πρώτη ανάγνωση ορισμένων από τις επίμαχες διατάξεις της μεταρρύθμισης, που έχει στόχο να αυξήσει την εξουσία των αιρετών έναντι των δικαστών, έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Τα ηγετικά στελέχη των κινητοποιήσεων κάλεσαν σε απεργία την ίδια μέρα.

Ανατρέποντας τις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η εξαγγελία αυτής της απεργίας θα απομάκρυνε ένα μέρος των διαδηλωτών από τις συγκεντρώσεις που έχουν καθιερωθεί το βράδυ του Σαββάτου, οι Ισραηλινοί διαδήλωσαν σε μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σχεδόν 50.000 διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, έως και 75.000 σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, σχεδόν 10.000 στη Χάιφα και 4.000 στην Ιερουσαλήμ, μπροστά από την κατοικία του Νετανιάχου.

Η μεταρρύθμιση που φέρνει ο κυβερνητικός συνασπισμός

Οι προτάσεις του συνασπισμού φέρονται να περιορίζουν σημαντικά την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει νόμους και κυβερνητικές αποφάσεις. Μια “ρήτρα παρέκκλισης” θα επέτρεπε στην Κνεσέτ να θεσπίσει εκ νέου ακυρωμένους νόμους με απλή πλειοψηφία 61 ψήφων.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης την αλλαγή στο σύστημα διορισμού των δικαστών δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πολιτική εξουσία.

Ο Νετανιάχου δικάζεται για διαφθορά σε αρκετές υποθέσεις. Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει δικαστική ασυλία, αλλά δεν χρειάζεται να παραιτηθεί ούτε να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος