Ξεκινά η έρευνα για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ από την Συμβουλευτική Ομάδα Αγοράς της ΕΚΤ

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας Αγοράς για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνέχεια της απόφασης του Διοικητικού Συμβούλιου για έναρξη της φάσης έρευνας για δημιουργία ψηφιακού ευρώ. Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων ενδιαφέροντος που ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου, η αρμόδια επιτροπή επέλεξε 30 επαγγελματίες με αποδεδειγμένη εμπειρία και ευρεία γνώση της αγοράς πληρωμών λιανικής στην ζώνη του ευρώ.

«Χαίρομαι που πολλοί εμπειρογνώμονες υψηλής ποιότητας από τον ιδιωτικό τομέα είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν στο σχέδιο δημιουργίας ψηφιακού ευρώ», τόνισε σε δήλωση του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και Πρόεδρος της Task Force Φάμπιο Πανέτα, σημειώνοντας πως η τεχνογνωσία τους θα διευκολύνει την ενοποίηση των απόψεων των μελλοντικών χρηστών και των διανομέων σχετικά με το ψηφιακό ευρώ κατά τη φάση της έρευνας».

Οι αρμοδιότητες και η διαδικασία

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας Αγοράς θα ενεργούν με προσωπική ιδιότητα, συμβουλεύοντας το Ευρωσύστημα σχετικά με το σχεδιασμό και τη διανομή ενός δυνητικού ψηφιακού ευρώ από τη σκοπιά του κλάδου τους καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να προσθέσει αξία σε όλους τους παίκτες της αγοράς στο ποικίλο οικοσύστημα πληρωμών της ζώνης του ευρώ. Στην συμβουλευτική ομάδα θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια φορά ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2021, και θα διοργανώνονται γραπτές διαβουλεύσεις μεταξύ των συνεδριάσεων. Τα ζητήματα που εντοπίστηκαν θα εξεταστούν επίσης στο καθιερωμένο φόρουμ του Ευρωσυστήματος για θεσμικό διάλογο που αφορά τις πληρωμές λιανικής και αποτελείται από υψηλού επιπέδου εκπροσώπους βιομηχανικών ενώσεων και εκπροσωπεί ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων. Επιπλέον, το Ευρωσύστημα θα συνεργαστεί με το κοινό και τους εμπόρους μέσω ειδικών ερευνών (π.χ. ομάδες εστίασης) και θα συνεχίσει να διοργανώνει τεχνικά εργαστήρια με τον κλάδο.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος