Χαμάς: Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα μας όσο συνεχίζεται η κατοχή

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν θα παραδώσει τα όπλα του, ένα βασικό ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί αργότερα σήμερα στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση, οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ-Κάσαμ επιβεβαίωσαν επίσης τον θάνατο του μακροχρόνιου εκπροσώπου τους, μήνες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είχε σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα στις 30 Αυγούστου.

«Ο λαός μας υπερασπίζεται τον εαυτό του και δεν θα παραδώσει τα όπλα του όσο συνεχίζεται η κατοχή», δήλωσε ο νέος εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο οποίος έχει υιοθετήσει το ψευδώνυμο του προκατόχου του, Αμπού Ομπέιντα.

Η δήλωση έγινε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Τραμπ και του Νετανιάχου στη Φλόριντα.

Η εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Σος Μπεντροσιάν δήλωσε ότι ο Νετανιάχου θα συζητήσει τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι «η Χαμάς θα αφοπλιστεί και η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί».

Απορρίπτοντας αυτό το αίτημα, ο νέος Αμπού Ομπέιντα ζήτησε αντίθετα να αφοπλιστεί το Ισραήλ.

«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν για τον αφοπλισμό των θανατηφόρων όπλων της κατοχής, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για την εξόντωση του λαού μας», δήλωσε.

Στην ίδια δήλωση, επιβεβαίωσε τον θάνατο του προκατόχου του και ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο τεσσάρων άλλων διοικητών της Χαμάς σε ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Σταματάμε με σεβασμό μπροστά στον… μασκοφόρο άνδρα που αγαπούσαν εκατομμύρια… τον μεγάλο μαρτυρικό διοικητή και εκπρόσωπο των Ταξιαρχιών Κασάμ, Αμπού Ομπέιντα», είπε.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Αμπού Ομπέιντα, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Χουντάιφα Σαμίρ αλ-Καχλούτ, αναδείχθηκε σε κεντρική φιγούρα που περίμεναν με ανυπομονησία οι κάτοικοι της Γάζας, καθώς και τα αραβικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, για να κάνει τις επίσημες δηλώσεις του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ιδίως ό,τι αφορούσε την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων.

Γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου 1985 και μεγαλωμένος στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, ο Αμπού Ομπέιντα εντάχθηκε στη Χαμάς σε νεαρή ηλικία πριν γίνει μέλος των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κάσαμ.

Αργότερα έγινε ο εκπρόσωπος της ομάδας, μεταδίδοντας βιντεοσκοπημένες δηλώσεις με στρατιωτική στολή και το πρόσωπό του πάντα καλυμμένο με μια κόκκινη κέφια.

Επέζησε από πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των ετών.

Αξιωματούχοι της Χαμάς τον έχουν περιγράψει ως σύμβολο της «αντίστασης», γνωστό για τις φλογερές ομιλίες του, που συχνά περιλάμβαναν απειλές κατά του Ισραήλ ή ανακοινώσεις για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Για πολλά χρόνια, μόνο ένας πολύ μικρός κύκλος αξιωματούχων της Χαμάς γνώριζε την πραγματική του ταυτότητα», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς στο AFP.

Το Ισραήλ έχει αποδεκατίσει την ηγεσία της Χαμάς, δηλώνοντας ότι επιδιώκει την εξάλειψη της οργάνωσης μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος