WSJ: Νέες πληροφορίες για το εργαστήριο της Γουχάν-Τρεις ερευνητές είχαν συμπτώματα το 2019

Τρεις ερευνητές που εργάζονταν στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα Covid-19, εβδομάδες πριν από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Κίνα, στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με νέες πληροφορίες των ΗΠΑ. Αυτή την αποκάλυψη έκανε χθες, Κυριακή 23 Μαΐου, σε αποκλειστικό άρθρο της η Wall Street Journal, η οποία επικαλείται έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες της θητείας του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι αρμόδιοι αξιωματούχοι που γνώριζαν το περιεχόμενό της, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας.

Τον Μάρτιο, η Μάριον Κούπμανς, ολλανδός ιολόγος, είχε δηλώσει στο NBC News, ότι οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο της Γουχάν αρρώστησαν από μια κοινή εποχιακή ασθένεια. Νωρίτερα φέτος, η επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πέρασε ένα μήνα στη Γουχάν ερευνώντας την προέλευση του κορονοϊού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός πιθανότατα μεταπήδησε από νυχτερίδες σε ανθρώπους. Η ομάδα είχε δηλώσει ότι το σενάριο διαρροής του ιού ήταν «εξαιρετικά απίθανο».

Ο ΠΟΥ είχε πει επίσης δεν είχε πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Αυτή η έλλειψη πληροφόρησης ώθησε ορισμένους εμπειρογνώμονες να απαιτήσουν περαιτέρω έρευνα για την προέλευση του ιού. Η Κίνα συνεχίζει να αρνείται ότι ο κορονοϊός διέρρευσε, ωστόσο το Ινστιτούτο Ιολογίας δεν έχει δημοσιοποιήσει ανεπεξέργαστα δεδομένα ή αρχεία σχετικά με την έρευνά του πάνω στους κορονοϊούς.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε στην WSJ ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε δηλώσεις που προδικάζουν μια συνεχιζόμενη μελέτη του ΠΟΥ για την πηγή του SARS-CoV-2», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς νωρίτερα αυτό το μήνα εάν ήταν σίγουρος ότι η Covid-19 αναπτύχθηκε φυσικά, ο κορυφαιος λοιμωξιολογος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι απάντησε: «Όχι, δεν είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι συνέβη στην Κίνα έως ότου συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι συνέβη. Σίγουρα, οι άνθρωποι που το διερεύνησαν λένε ότι πιθανότατα ήταν η εμφάνιση από μια δεξαμενή ζώων που τότε μόλυνε άτομα, αλλά θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο, και πρέπει να το βρούμε».

ΠΗΓΗ: Business Insider

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος