«Αυτό επανεκκινεί μια περίοδο διαβουλεύσεων, μια περίοδο ακρόασης ενόψει του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, όπου ο στόχος είναι να βρεθεί λύση, με σκοπό την εξεύρεση των μέσων χρηματοδότησης για την υποστήριξη της Ουκρανίας το 2026 και το 2027», δήλωσε η Πάολα Πινό, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για τη σημερινή συνάντηση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Βέλγο πρωθυπουργό Μπαρτ Ντε Βέβερ και τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Έλενα Αποστολίδου
Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, ενώ η παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου που τάσσεται με την πλευρά της Προέδρου της Κομισιόν, σηματοδοτεί ακόμη μια προσπάθεια να κάμψουν την αντίσταση του Βέλγου πρωθυπουργού και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία αξιοποίησης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχειών που βρίσκονται στο βελγικό αποθετήριο της Euroclear.
Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ, μετά το «όχι» που έδωσε σε αυτό το σενάριο, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, η οποία εκφράζεται και από τον βελγικό Τύπο, για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη και επιμένει – παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- στην αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, υπό μορφή δανείου στην Ουκρανία.
Η πίεση του χρόνου
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ που πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας την επόμενη διετία και φυσικά να ανακοινώσουν τον τρόπο που θα γίνει. Η πίεση που δέχεται ο Βέλγος πρωθυπουργός είναι πολύ μεγάλη και παρά τις διαβεβαιώσεις της φον ντερ Λάιεν για «καταμερισμό ευθυνών και συνεπειών», αλλά και των εγγυήσεων του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο ίδιος δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις του. Η σημερινή συνάντηση από Ευρωπαίους αξιωματούχους κρίνεται καθοριστική, καθώς θα δείξει τα περιθώρια που υπάρχουν να μεταπείσουν τον Βέλγο πρωθυπουργό στο «στρατόπεδο» φον ντερ Λάιεν – Μερτς.
Την κατάσταση κάνει πιο δύσκολη μια διμερής επενδυτική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε. και της Ρωσίας. Και το Βέλγιο είναι ένα από αυτά. Όπως δήλωσε σχετικά ο Μπάλαζ Ουιβάρι, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν σήμερα, «μία από τις ανησυχίες είναι να εξετάσουμε πώς μπορούμε σε αυτή τη συγκυρία να αμοιβαιοποιήσουμε τον κίνδυνο και να παράσχουμε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες πέρα από αυτές που ήδη περιλαμβάνονται στη διμερή επενδυτική συμφωνία. Αυτό είναι επίσης κάτι που εξετάζουμε πολύ προσεκτικά».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Μαξίμ Πρεβότ, μετά την απογοήτευση που εξέφρασε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την πρόταση της Κομισιόν, επανέρχεται με σημερινή συνέντευξή του στο φλαμανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό λέγοντας πως αποτελεί «γιγάντιο κίνδυνο» η χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων της βελγικής εταιρείας Euroclear για ένα δάνειο ανάκαμψης προς την Ουκρανία και ότι υπάρχει η αίσθηση ότι «το Βέλγιο στριμώχνεται στη γωνία» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος