Βρετανία: Συνάντηση στρατιωτικών ηγεσιών από 40 χώρες για τα Στενά του Ορμούζ και «απάντηση» στον Τραμπ

Στη Βρετανία η κυβέρνηση συγκαλεί το απόγευμα της Τρίτης (7/4) στο κεντρικό επιχειρησιακό στρατηγείο στο Νόρθγουντ, συνάντηση στρατιωτικών ηγετών από περισσότερες από 40 χώρες, σε επίπεδο ανώτερων αξιωματικών με αντικείμενο την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας από την Αθήνα.

Ανταπόκριση – Λονδίνο

Η σύσκεψη, υπό βρετανικό συντονισμό, αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης διπλωματικής πρωτοβουλίας για τα Στενά του Ορμούζ και επικεντρώνεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την αποκατάσταση της ελεύθερης διέλευσης, μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις θα κινηθούν σε τεχνικό επίπεδο, με έμφαση σε σχήματα συνοδείας πλοίων, συντονισμό δυνάμεων και προστασία κρίσιμων ενεργειακών ροών. Στη διαδικασία συμμετέχουν σύμμαχοι από Ευρώπη και πέραν αυτής, χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δεν αναμένεται εκτενής δημόσια ενημέρωση μετά το πέρας της. Με απουσία των ΗΠΑ προσανατολίζονται προς μία τύπου “Συμμαχίας των Προθύμων” για το Ιράν. Την Τρίτη (7/4) αναμένεται και το σχέδιο ψηφίσματος για την κρίση στα Στενά του Ορμούζ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ προς τον Στάρμερ. Η Υπουργός Παιδείας, απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου —μεταξύ άλλων τη σύγκριση με τον Τσάμπερλεϊν — τόνισε ότι «δεν είναι γλώσσα που θα χρησιμοποιούσε αυτή η κυβέρνηση», επαναλαμβάνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμπλέκεται σε επιθετικές επιχειρήσεις και επιδιώκει την αποκλιμάκωση.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αποφεύγοντας προσωπική αντιπαράθεση με τον Τραμπ. Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να επιμείνουν στη θεσμική γραμμή ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το βρετανικό εθνικό συμφέρον, ότι η Βρετανία στηρίζει μόνο τις αμυντικές επιχειρήσεις και απαγορεύει χρήση των βάσεων της για επιθέσεις σε υποδομές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος